84 de persoane au reusit sa ajunga in strainatate pentru tratament pe baza formularului E112. Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a declarat, ieri, ca in prezent se deruleaza operatiuni de plata de 234.810 de euro
84 de persoane au reusit sa ajunga in strainatate pentru tratament pe baza formularului E112. Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a declarat, ieri, ca in prezent se deruleaza operatiuni de plata de 234.810 de euro (pentru 14 bolnavi), vizand terapii pentru tumori, dializa, citostatice, implant cohlear, stenoza aortica, osteocarcinom. Anul acesta au fost alocate numai 200 miliarde de lei vechi pentru finantarea tratamentelor in strainatate pe baza formularului E112, iar pentru anul viitor vor fi 3.480 miliarde de lei vechi. Lipsa de mediatizare a CNAS referitor la existenta formularului E112 explica de ce numarul beneficiarilor este foarte mic. "Daca banii nu vor fi cheltuiti in totalitate pana la sfarsitul anului, se vor acoperi alte servicii medicale", a spus presedintele CNAS, precizand ca, la nivel national, au fost eliberate 1.000 de formulare. E112 este un document al tarilor UE, care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007 in Romania, insa abia de curand s-a aflat de existenta lui. Conform explicatiilor oficiale, sunt doua situatii: cand un pacient isi schimba resedinta din Romania intr-o tara membra a UE si atunci cand un tratament ce nu poate fi aplicat in nici o unitate sanitara este abolut necesar pentru viata bolnavului. Conditia: afectiunea sa fie cuprinsa in pachetul de baza de servicii medicale. Pentru a beneficia de prevederi, un bolnav trebuie sa aiba un dosar medical cu diagnosticul, schema de tratament si un referat ce se intocmeste de catre medicul curant sau unitatea sanitara. Pentru eliberarea formularului E112 de catre CNAS este nevoie si de confirmarea clinicii. Decontarea se face intre CNAS si casa de asigurari de sanatate din tara respectiva. "Exista situatii in care un pacient se poate duce afara fara formular si la intoarcere se constata ca acesta ar fi trebuit sa fie eliberat", a precizat Vasile Ciurchea. In aceasta situatie, serviciile medicale se deconteaza la nivelul tarifelor practicate in Romania. Legislatia permite ca pacientul sa ramana totusi la mana medicului. Daca acesta refuza completarea referatului, casa de sanatate nu poate interveni in decizia medicului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.