Necesarul de forta de munca pentru 2008 este estimat la 150.000 de oameni in domeniul constructiilor. Acesta va fi acoperit cu personal din tarile asiatice, precum India, China si Pakistan, si chiar din tarile din fosta Iugoslavie.

Defici
Necesarul de forta de munca pentru 2008 este estimat la 150.000 de oameni in domeniul constructiilor. Acesta va fi acoperit cu personal din tarile asiatice, precum India, China si Pakistan, si chiar din tarile din fosta Iugoslavie.

Deficitul de forta de munca din domeniul constructiilor a determinat patronatele sa majoreze substantial salariile muncitorilor. Astfel, salariul minim brut din domeniu va creste, in 2008, de la 500 lei la 570 lei. Acest nivel a fost negociat de patronatele si sindicatele din sector, a declarat, ieri, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu. Potrivit presedintelui Federatiei Sindicatelor din Contructii „Familia“, Dan Cristescu, salariul mediu va ajunge la 1.500 de lei, un muncitor din constructii avand posibilitatea unui venit de pana la 2.500 de lei.

„In sector se fac investitii importante si s-a ajuns sa fie bani foarte multi si foarte putina forta de munca. Oricum, ne pregatim sa aducem munctori in constructii din piata limitrofa, din Turcia Orientala, India si, in final, China“, ne-a declarat Dan Cristescu. Patron atele din domeniu sustin ca, pana la finele anului viitor, salariul minim brut ar putea ajunge pana la 800 de lei pe luna. Anul acesta rata de crestere a remuneratiilor a fost de 22-23%.

„Trebuie sa corelam aceasta crestere de salariu cu productivitatea. Marea majoritate a firmelor au tehnologia adusa, acum problema este ca forta de munca sa fie adaptata cerintelor acesteia“, a mentionat Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO. Acesta a precizat ca salariile din constructii vor continua sa creasca, tinta vizata de patronate fiind atingerea nivelului mediu din Polonia si Ungaria pana in anul 2009. Salariul mediu in cele doua state este de 600-650 de euro pe luna. Datele ARACO arata ca ponderea costului cu forta de munca in costul total al produsului final se situeaza intre 5% si 22%, in timp ce materialele de constructii reprezinta 40-55% din total.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.