Asociatia contesta Decizia Curtii Constitutionale in urma careia procurorii militari nu mai au dreptul de a cerceta civili -, aratand ca "dreptul la un recurs efectiv prevazut de articolul 13 din Conventia Europeana primeaza oricarei dispozitii inte
Asociatia contesta Decizia Curtii Constitutionale in urma careia procurorii militari nu mai au dreptul de a cerceta civili -, aratand ca "dreptul la un recurs efectiv prevazut de articolul 13 din Conventia Europeana primeaza oricarei dispozitii interne, conform Constitutiei, iar acest recurs trebuie judecat". In motivele expuse, asociatia apreciaza ca "in chestiuni controversate sau in probleme de importanta capitala, precum dosarele revolutiei sau mineriadelor", pentru inlaturarea discriminarii, trebuie respectat dreptul oricarei parti interesate de a putea ataca deciziile in cauza, realizandu-se un control judiciar efectiv, asigurandu-se fara deosebire respectarea liberului acces la Justitie. "Intrucat Parchetul, in temeiul articolului 4 din Lega 304/2004, apara si drepturile si libertatile victimelor discriminate si prejudiciate grav de depasirea oricarui termen rezonabil (18 ani de la Revolutie) de solutionare a unor dosare intr-o prima faza de cercetare penala, iar potrivit articolului 45 Cod procedura civila poate exercita orice cale de atac impotriva oricarei hotarari, declararea prezentului recurs ne apare ca o indatorire a Parchetului, in incercarea restabilirii echilibrului just dintre victima si agresor", se arata, potrivit Mediafax, in actiunea asociatiei adresata Sectiei civile a ICCJ. "Declararea de catre procurori a unui asemenea recurs ca si pronuntarea unei decizii in favoarea victimelor regimului comunist ar fi o premiera in perioada postbelica, o restabilire in actiunea publica a echilibrului just intre victime si calai", afirma autorii sesizarii.
Acestia, invocand Conventia Europeana a Drepturilor Omului, resping teza potrivit careia deciziile Curtii Constitutionale nu ar mai avea cale de atac chiar daca sunt definitive. "Cum Legea Curtii Constitutionale 47/1992 se completeaza cu Codul de procedura civila, apreciem ca pot fi atacate cu recurs, aplicand dreptul comun -articolul 299 si urmatoarele din Codul de procedura civila - de catre Parchetul/procurorul general sau oricare alt procuror competent ca si de catre orice persoana interesata", se arata in actiunea asociatiei. Potrivit acesteia, din dispozitiile articolului 299 Cod procedura civila (Cpc) rezulta ca hotararile definitive se pot ataca cu recurs, astfel ca asociatia uzeaza de aceasta "modalitate legala".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.