Le-a facut campanie degeaba. Presedintele Traian Basescu nu a reusit sa convinga “poporul” sa-i voteze partidele sale de suflet, PD si PLD, cu care s-a tot afisat prin piete si pe la mitingurile electorale. Democratii au obtinut doar 1.4
Le-a facut campanie degeaba. Presedintele Traian Basescu nu a reusit sa convinga “poporul” sa-i voteze partidele sale de suflet, PD si PLD, cu care s-a tot afisat prin piete si pe la mitingurile electorale. Democratii au obtinut doar 1.470.000 de voturi, iar liberal-democratii, circa 400.000 la alegerile pentru Parlamentul European. Voturile PD si PLD contabilizeaza aproximativ 40 la suta din totalul celor pe care le-a obtinut referendumul lui Basescu

Potrivit BEC, la referendum au votat “Da” peste 3.860.000 de alegatori. In conditiile in care electoratul PD si PLD numara doar 1.800.000, rezulta ca presedintele a obtinut 2 milioane de voturi de la alte partide. Basescu a facut actualul scor electoral in principal cu ajutorul PSD si PNL, al caror electorat a sustinut in proportie de peste 80% votul uninominal. Asadar, Basescu a fost mai convingator cu mesajul pentru uninominal, decat cu mesajul subliminal de redirectionare a voturilor catre PD si PLD

Dincolo de zambete si felicitari transmise de pe ecranul televizoarelor, intre PD si Basescu au aparut noi tensiuni. Dem ocratii sunt nemultumiti de rezultatul de la europarlamentare, mai ales ca i-au platit lui Basescu sute de mii de euro pentru campanie. In plus, PD considera ca a fost pagubit in procente si de nou-aparutul PLD. Pe de alta parte, presedintele reproseaza PD ca nu s-a mobilizat ca sa aduca suficienti votanti la urne, astfel incat sa poata bifa validarea referendumului


Informatiile publicate de „Gardianul“ in timpul campaniei, potrivit carora adversarii lui Mircea Geoana vor iesi la atac dupa europarlamentare, s-au dovedit a fi veridice. Ion Iliescu si Nicolae Vacaroiu cer un congres extraordinar in urma rezultatelor slabe.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ieri ca este imperativa organizarea unui congres extraordinar pentru a identifica vinovatii pentru obtinerea celui mai slab scor electoral din istoria partidului. Iliescu crede ca scorul obtinut de PSD la euroalegeri este un esec fara precedent, in conditiile in care nici atunci cand au pierdut alegerile parlamentare social-democratii nu au obtinut sub 30%. „Nici in 1996, cand am pierdut alegerile, nici in 2004, cand am trecut iar in opozitie, nu am avut acest procent. Trebuie sa facem o analiza, este ingrijorator de ce am ajuns dupa trei ani de opozitie la acest scor“, a declarat fostul sef al statului. Ion Iliescu sustine ca strategia ar trebui schimbata in mod radical, dar a evitat sa-i nominalizeze pe responsabili sau sa afirme clar ca se impune schimbarea garniturii de lideri. „Nu stiu, nu vorbesc acum de schimbarea conducerii, congresul, activistii de rand sa decida, dar ceva trebuie facut pentru ca starea de nemultumire creste in partid. Eu sustin ca e nevoie de congres extraordinar, la fel si altii“, a adaugat senatorul PSD. Fostul presedinte a mai recunoscut ca alegerile de duminica au confirmat pozitia dominanta a dreptei in Romania si declinul stangii. Iliescu, care absentase de la Biroul Permanent de ieri, a pretins ca nu a avut timp sa vorbeasca cu Geoana, fiind plecat in deplasare la Budapesta.

Si deputatul PSD Dan Mihalache s-a declarat profund nemultumit de minimul istoric incasat de PSD la europarlamentare, in jur de 22% dupa evaluarile partiale. Fostul europarlamentar Dan Mihalache crede ca scorul mic obtinut de PSD este unul istoric, partidul pierzandu-si pentru prima oara intr-o istorie de 17 ani pozitia de partid dominant. In opinia lui Mihalache, aceste rezultate reflecta inconsecventa si incoerenta actualei conduceri. Potrivit deputatului, datorita politicii de aliante practicate de liderii partidului, s-a dat impresia ca PSD este „o curva politica“. „Nu poti sa spui ca azi esti cu PD, maine cu PNL, iar in urmatoarea zi iar cu PD fara ca oamenii sa nu te trateze ca pe pe o curva politica“, a concluzionat deputatul social-democrat. El a mai spus ca cei care au adus partidul aici trebuie sa-si asume raspunderea, iar tot BPN-ul ar trebui sa demisioneze in bloc. Si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a criticat rezultatele slabe ale PSD la euroalegeri, care reprezinta cel mai slab rezultat de la infiintare, motiv pentru care nu exclude convocarea de catre Consiliul National a unui congres extraordinar. „Este cel mai slab rezultat obtinut de PSD de la infiintarea sa. Chiar si in 2006 am obtinut 24%, dar venea dupa patru ani de guvernare in conditii deosebit de grele. Era firesc ca guvernarea sa erodeze“, a precizat Vacaroiu. Potrivit presedintelui Senatului, rezultatul de la europarlamentare „este o etapa“ pana la alegerile locale, in vederea carora partidul ar trebui sa-si revizuiasca strategia. Vacaroiu sustine ca este nevoie de o analiza „la rece“ a rezultatelor obtinute nu numai la nivel central, ci pe fiecare organizatie judeteana. El a prevazut convocarea unui Consiliu National sau chiar a unui congres extraordinar. Printre responsabilii pentru actuala decadere a PSD, Vacaroiu i-a nominalizat pe cei care cereau reformarea partidului si inlaturarea fondatorilor partidului. Potrivit lui Vacaroiu, intre acestia s-a remarcat Vasile Dancu, membru al asa-numitului „grup de la Cluj“.

Geoana vrea 'liniste>>,Iliescu - razboi
Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat, in replica la atacurile lui Ion Iliescu, ca in partid e nevoie de „liniste“ si ca aceia care vorbesc despre congres se refera probabil la cel care va fi organizat conform statutului in 2010. El i-a atacat pe cei care nu s-au implicat in campanie, care „daca ar fi fost alaturi de noi ar fi auzit ca de la baza partidului toti ne cer liniste si unitate“. El s-a declarat increzator ca la alegerile locale de anul viitor social-democratii pot recupera „cele cinci, sase puncte diferenta fata de cei care au castigat conjunctural alegerile“. Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD, a anuntat convocarea unui Comitet Executiv la inceputul saptamanii viitoare.

Tariceanu & co. mediteaza la reconfigurarea Guvernului
Inchiderea urnelor pentru euroalegeri a dat startul pentru reconfigurarea scenei politice. In contextul miscarilor din PSD si liberalii incearca sa gandeasca o reorganizare. Mai ales ca si PNL-ul este divizat in mai multe grupari, unele dintre ele exercitand, in situatii dificile, o presiune destul de mare asupra actualei conduceri liberale. Astfel, conform unor surse, citate de Mediafax, premierul Calin Popescu Tariceanu ar fi propus, in sedinta de ieri seara a Biroului Politic Central al partidului, initierea unor consultari cu partidele politice, pentru crearea unei majoritati parlamentare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.