Crearea unui serviciu diplomatic al Uniunii Europene, prevazuta in tratatul care reformeaza institutiile blocului comunitar, le va da mari batai de cap birocratilor europeni si ii va incarca semnificativ pe contribuabilii din Uniune, scrie publicatia electronica EUObserver.


INCROPIT. Potrivit unui raport al centrului pentru Politici Europene, viitorul "for diplomatic" al UE, care va purta numele Serviciul European pentru Actiuni Externe si ar urma sa isi inceapa activitatea in 2009, va fi format din oficiali din trei "surse": Secretariatul Consiliului European, Comisia Europeana si serviciile diplomatice ale statelor membre. Insa mai multe nu se stiu, decat se stiu despre viitoarea structura diplomatica a Uniunii. "Nu cunoastem cati angajati vor fi si cum vor fi repartizate locurile intre statele membre", a comentat fostul ambasador al Germaniei pe langa UE, Wilhelm Schönfelder.

Nu este foarte clar cui ii va raporta aceasta viitoare structura, mai ales in conditiile in care UE are si un Inalt Reprezentant pentru Politica Externa (spaniolul Javier Solana), si un comisar european pentru relatii externe (austriaca Benita Ferrero Waldner). Potrivit EUObserver, exista si dubii privind pregatirea diplomatica a functionarilor Comisiei, precum si semne de intrebare legate de salariile si privilegiile pe care le vor avea angajatii. Asta mai ales in conditiile in care functionarii care vor fi adusi din institutiile deja existente sunt invatati cu un anumit standard, in timp ce viitorii lor colegi din ministerele nationale au pretentii mai modeste.

Tot despre bani, nimeni nu a inceput sa schiteze macar bugetul. Este neclar daca banii prevazuti pentru perioada 2007-1013 vor fi suficienti sau daca va fi nevoie de fonduri in plus, a explicat Wilhelm Schönfelder.