De ochii lumii, seful Educatiei ii va apostrofa pe inspectorii scolari care n-au fost capabili sa colaboreze cu administratiile locale pentru angajarea lucrarilor de reparatii. In culise insa, acestia vor primi o strangere de mana drept multumire ca au tinut "cu dintii" de bani, astfel incat sa ramana necheltuiti. Cat despre cei care au vociferat - cum e cazul inspectorului general scolar din Mehedinti, sau a celui din Bucuresti -, Adomnitei a avut grija sa fie demisi cu cel putin doua saptamani in urma, ca sa nu bata prea tare la ochi.
500 de milioane pierdute deja la rectificare
Pana acum, calculele i-au iesit ministrului Educatiei. S-a laudat public cu sase alocari bugetare pentru reabilitarea scolilor (din 30 martie, 21 mai, 15 iunie, 20 iunie, 7 august si 24 octombrie) - dintre care ultimele doua sunt, din start, imposibil de angajat, din cauza termenelor care depasesc anul in curs. Astfel, pentru achizitia unei lucrari este necesara, conform legii, o perioada de patru luni. De altfel, ultimii bani alocati - 500 de milioane de lei, prin HG nr. 1.285 din 24 noiembrie, au fost rapid neutralizati la rectificarea bugetului, in sedinta de Guvern din 19 noiembrie. "Imi pare rau ca am pierdut 435 de milioane de lei la rectificarea bugetara, pentru ca nu au fost cheltuiti (...) De vina pentru ca nu au fost cheltuiti banii sunt scolile, inspectoratul si implicit ministerul", spunea Adomnitei, imediat dupa sedinta.
O alta schimbare de optica pe ultima suta de metri din an se refera si la transferul fondurilor. Adomnitei recunostea, luna trecuta, ca una dintre cauzele majore ale neutilizarii banilor a fost "plimbarea" acestora prin inspectoratele scolare inainte de a ajunge la consiliile locale. Drept urmare, ministrul anunta, odata cu ultima alocare bugetara, ca banii vor ajunge direct la administratiile locale, pentru ca licitatiile sa fie organizate cat mai rapid. Ieri, ministrul era de cu totul alta parere: "Transferul fondurilor de la MECT, prin inspectoratele scolare, catre unitatile de invatamant, ar putea fi o solutie adoptata pentru 2008, avand in vedere ca, in momentul de fata, multe dintre lucrari fie nu sunt incepute, fie nu sunt terminate din cauza unei mobilitati foarte greoaie de alocare a banilor prin consiliile locale".