A doua noapte de violente la periferia Parisului s-a soldat cu ranirea a peste 80 de politisti si cu incendierea a numeroase masini. Ministrul de Interne a facut apel la calm, iar presedintele tarii s-a implicat personal in eforturile de a detensiona
A doua noapte de violente la periferia Parisului s-a soldat cu ranirea a peste 80 de politisti si cu incendierea a numeroase masini. Ministrul de Interne a facut apel la calm, iar presedintele tarii s-a implicat personal in eforturile de a detensiona situatia.

Tineri imbracati in negru si cu fetele ascunse sub cagule au iesit pe strazile din suburbia pariziana Villiers-le-Bel pentru a doua noapte cosecutiv, aruncand cu cocteiluri Molotov spre fortele de ordine si spre masinile si magazinele care le-au iesit in cale.


TOT MAI MULTI. Agentia France Presse relateaza ca 63 de masini au fost incendiate si peste 80 de politisti au fost raniti de proiectilele aruncate de manifestanti, care isi exprima astfel nemultumirea fata de moartea, in noaptea de duminica spre luni, a doi adolescenti al caror scuter s-a ciocnit cu o masina a politiei.

La nivelul autoritatilor locale, dar si nationale, exista temeri ca violentele s-ar putea intensifica si ca exista riscul sa se ajunga la revolte asemanatoare celor de la sfarsitul anului 2005. Premierul Francois Fillon a caracterizat violentele drept "inacceptabile", in cadrul unei scurte incursiuni in zona unde au avut loc incidentele. El a atras atentia ca oamenii legii ancheteaza circumstantele mortii celor doi tineri si ca, pana la incheierea anchetei, actele de violenta nu se justifica.


IL VOR PE SARKO. Tinerii din suburbii sunt insa de alta parere. Ei considera ca exprimarea violenta este singura modalitate de a se face auziti de autoritati. "Vor face totul praf pana cand se va afla adevarul. Mai mult, vor ca presedintele Sarkozy sa vina aici, in suburbii, si sa le dea explicatii", spune un localnic, citat de AFP.

Deocamdata, Nicolas Sarkozy nu a dat vreun semn ca ar urma sa isi faca aparitia, dar s-a implicat deja in scandal. Aflat in China, el i-a telefonat ministrului de Interne "pentru a-i transmite anumite recomandari" si i-a invitat la Palatul Elysèe pe parintii adolescentilor de 15 si 16 ani care au decedat in accidentul de duminica noaptea. Martorii spun ca fortele de ordine i-au lasat, practic, sa moara, nelasand pe nimeni sa intervina si sa le acorde primul ajutor.


TEAMÃ…
"E un razboi civil aici. Oamenii acestia dau foc la tot ce le iese in cale. Nu indraznesc sa mai ies din casa. De fapt, mi-e frica sa si deschid fereastra"
localnic din suburbia Villiers-le-Bel


DIRECTIVE
"Presedintele Nicolas Sarkozy, aflat in China, a discutat telefonic cu ministrul de Interne, Michële Alliot-Marie. Cei doi au analizat situatia dupa incidentele de noaptea trecuta, iar domnul Sarkozy i-a transmis ministrului o serie de recomandari"
David Martinon
purtatorul de cuvant al Presedintiei franceze


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.