Presiunile lui Bush si maratonul diplomatic al Condoleezei Rice au dat rezultate: Siria e prezenta la Annapolis, alaturi de alte zeci de state si statulete din Orientul Mijlociu. Dar nu presedintele Assad si nici ministrul de Externe s-au deplasat pa
Presiunile lui Bush si maratonul diplomatic al Condoleezei Rice au dat rezultate: Siria e prezenta la Annapolis, alaturi de alte zeci de state si statulete din Orientul Mijlociu. Dar nu presedintele Assad si nici ministrul de Externe s-au deplasat pana la Annapolis, ci un ministru-adjunct, care a si avertizat ca Siria va cere restituirea de catre israelieni a Platoului Golan ocupat din 1973, in Razboiul de Iom Kipur. In visul frumos al presedintelui american, la Annapolis, evreii si arabii trebuie sa se imbratiseze si sa proclame stingerea conflictului multisecular dintre verii semiti. Israel se impaca cu Ismael - un asemenea triumf politic si religios la Annapolis i-ar aduce lui Bush un Premiu Nobel pentru Pace. E greu de crezut insa ca acest vis se va implini; verii semiti nu vor sa se impace. Summit-ul de la Annapolis mirosea a fiasco inainte chiar sa inceapa. L-a anuntat la Istanbul "Forumul Ierusalimului" la care au participat cateva mii de reprezentanti din 70 de tari, care au condamnat Israelul pentru ocuparea Ierusalimului si au avertizat ca Annapolis sub patronajul americanilor, "care ii ajuta pe ocupantii israelieni si le justifica crimele, nu are sanse sa fie un succes".
Atat in Israel cat si in tarile arbe, dar mai ales in Cisiordania si Gaza se aud glasuri puternice de delegitimare a delegatiilor care au plecat la Annapolis. Dreapta israeliana sustine ca premierul Ehud Olmert nu reprezinta consensul national. Ca de obicei, palestinienii au fost mai extremisti, ei au organizat la Gaza "un Annapolis al refuzului", declarand ca delegatia de la Ramallah, in frunte cu Mahmoud Abbas (Abu Mazen), presedintele Autoritatii Palestiniene, care a plecat la Annapolis, nu reprezinta poporul palestinian. Paradoxal, in timp ce la Annapolis se va bate apa in piua despre pacea israeliano-palestiniana, Gaza si Israel se pregatesc de razboi. Ieri aviatia israeliana a mai lichidat trei teroristi implicati in lansarea unor rachete "Qassam" asupra asezarilor din sudul Israelului, iar premierul israelian a declarat, nu intamplator, ca "Iranul nu va avea bomba atomica". "Exista mijloace militare pentru a-l impiedica", a spus seful Executivului politic israelian.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.