Termenul de 1 ianuarie 2008 nu mai poate fi respectat
Guvernul va emite o noua HG privind depunerea ofertelorLa mai bine de un an si jumatate de cand s-a dat prima hotarare de Guvern privind realizarea pasapoartelor biometrice, procedurile de li
Termenul de 1 ianuarie 2008 nu mai poate fi respectat
Guvernul va emite o noua HG privind depunerea ofertelorLa mai bine de un an si jumatate de cand s-a dat prima hotarare de Guvern privind realizarea pasapoartelor biometrice, procedurile de licitatie sunt tot blocate. Fie ca a fost vorba despre numeroasele contestatii depuse de societatile care au cumparat caietul de sarcini, fie ca s-au reluat procedurile, se asteapta ca Guvernul sa emita o noua HG prin care sa se modifice termenele stipulate initial in document. Rezultatul este acelasi: inca nu stim cand si daca vom avea e-pass-urile...
Faptul ca de-a lungul celor aproape 20 de luni de cand autoritatile si-au propus sa realizeze aceste documente securizate s-au depus atat de multe contestatii ridica alte semne de intrebare.
Pe de o parte ar putea fi vorba de pretentiile neobisnuite ale societatilor interesate de producerea pasapoartelor biometrice, iar pe de alta de posibilitatea ca HG 577/2006, cu toate modificarile ulterioare, si caietul de sarcini sa fie prost intocmite.
Altfel cum ar fi fost posibil ca, numai din luna august si pana acum, procedurile de licitatie sa fie intrerupte de trei ori pana la solutionarea contestatiilor de catre CNSC? Suspendarea procedurii de licitatie a fost cauzata de contestatiile depuse de trei dintre cele 24 de societati care au cumparat caietul de sarcini.Cele trei contestatiiRaspunsul a venit de la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor: "Avand in vedere solicitarea dumneavoastra, intemeiata pe dispozitiile Legii 544/2001, va aducem la cunostinta faptul ca, in perioada august - noiembrie 2007, fata de licitatia organizata de RA-APPS au fost depuse urmatoarele contestatii: de catre De La Rue Identity Systems la data de 3 august 2007, de catre Francois-Charles Oberthur Fiduciaire la data de 2 august 2007 si de catre SC Zetes SA la data de 19 octombrie 2007. Contestatiile primite de la De La Rue Identity Systems si de la Francoise-Charles Oberthur Fiduciaire au fost conexate si solutionate prin Decizia Consiliului nr. 2672 din data de 17 octombrie 2007, iar cea depusa de catre SC Zetes SA la data de 2 noiembrie a.c. prin Decizia nr. 2984".
Conform dispozitiilor O.U.G. nr. 34/2006, termenul de solutionare a contestatiei curge de la data primirii documentatiei achizitiei publice, in cazul in care se considera necesar in vederea solutionarii dosarului, Consiliul poate solicita si alte inscrisuri, ne-a informat CNSC, precizand ca s-au depus mai multe diligente, primelor doua firme contestatoare cerandu-li-se sa-si precizeze obiectul contestatiei.Solicitari de anularePrin contestatiile inregistrate la CNSC, Francois-Charles Oberthur Fiduciaire, cu sediul din Bucuresti, B-dul Marasesti, sector 4 si De La Rue Identity Systems au solicitat anularea procedurii de atribuire. In baza documentelor depuse de parti (inclusiv RA-APPS), CNSC a respins contestatiile ca urmare a neconformarii la obligatia impusa de Consiliu si a dispus continuarea procedurii de atribuire.
In ceea ce priveste contestatia depusa de SC Zetes SA/NV, cu sediul in Da Vinci Sciense Park, Rue de Strasbourg 3, Bruxelles 1130, Belgia, formulata impotriva documentatiei de atribuire intocmite de RA-APPS, aceasta a solicitat eliminarea cerintei referitoare la obligatia de offset. Şi aceasta a fost respinsa, CNSC constatand ca a fost introdusa tardiv, dispunandu-se continuarea procedurii de atribuire.Obligatiile ofertantuluiConform anuntului de participare la licitatie, ofertantii trebuia sa depuna o oferta de baza, cu obligatia ca propunerea sa respecte cerintele din documentatia aferenta elaborarii si prezentarii ofertei. De asemenea, "ofertantul isi asuma obligatia de compensare de cel putin 80% din valoarea contractului de achizitie conform prevederilor OUG nr. 189/2002 privind operatiunile compensatorii referitoare la contractele de achizitii pentru nevoi de aparare, ordine publica si siguranta nationala, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 354/2003, cu modificarile si completarile ulterioare".
In ceea ce priveste oferta tehnica, "realizarea sistemului de emitere si gestiune a pasaportului electronic" este obligatoriu a fi implementata conform standardelor UE referitoare la stocarea datelor biometrice. "Derularea procedurii de achizitie cuprinde introducerea imaginii faciale, urmand ca dupa ce Uniunea Europeana aproba introducerea impresiunilor digitale, ofertantul castigator sa aiba in vedere si sa se alinieze la noile cerinte pe parcursul derularii contractului", se preciza in anuntul RA-APPS.1 ianuarie 2009?HG 577 a fost elaborata de Guvern in urma articolelor aparute in presa centrala care incriminau intentia acestuia de a desemna fara licitatie societatea care urma sa produca pasapoartele biometrice. Termenul prevazut initial era 1 ianuarie 2007. Initial au fost precalificate in cursa UTI Systems Romania in parteneriat cu Imprimerie Nationale France si firma germana Bundesdruckerei Gmbh. Dupa mai multe contestatii depuse de alti participanti la licitatie si dupa dezvaluirile conform carora firma germana era in pragul falimentului, licitatia a fost sistata si reluata dupa alte modificari facute de Guvern in privinta termenelor. Dupa ultima astfel de modificare, termenul prevazut de HG a fost 1 ianuarie 2008, dar nici acesta nu poate fi respectat. Şi de data aceasta, ca in celelalte randuri, RA-APPS trebuie sa astepte ca Executivul sa emita o alta HG prin care sa modifice termenele initiale, ceea ce poate dura cel putin o luna.
Conform legislatiei in vigoare, ofertele pot fi depuse in termen de 52 de zile de la publicarea anuntului, care se va face, evident, dupa modificarile Executivului. Analiza documentelor poate dura, de asemenea, aproximativ doua luni, abia dupa aceea trecandu-se la negocieri (aproximativ o luna). Daca presupunem ca Guvernul va face toate modificarile pana la 1 ianuarie 2008, tinand cont de toate aceste termene, putem estima ca se va trece la producerea lor efectiva de-abia spre sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie 2008, ceea ce va determina si prelungirea datei de punere in circulatie. Asta poate insemna ca, daca nu vor exista si alte contestatii care sa taraganeze din nou procedurile, vom avea e-pass-urile la inceputul anului 2009. Amintim ca, in ianuarie 2007, RA-APPS a publicat un nou anunt de licitatie, potrivit caruia numarul de pasapoarte va fi de minimum doua milioane, cu posibilitatea de extindere pana la zece milioane de unitati. Conform anuntului, valoarea estimata a contractului este de 65-75 milioane de euro, fara TVA.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.