Generatia care s-a nascut dupa aparitia Internetului isi construieste, inocent, un trecut vulnerabil online.

Prima intilnire cu cineva necunoscut. Poate fi una profesionala, dar la fel de bine una amoroasa. Totul se desfasoara de ceva vreme dupa acelasi calapod: google-irea numelui. Minime referinte, CV-uri ca la carte sau unele de-a dreptul postmoderne, cu poze, filmulete personale sau muzici care ne merg la suflet.

ID-uri de Messenger, Skype, bloguri, vorbe memorabile sau nu neaparat, scoase din gura si postate pentru eternitate de catre ceilalti. Identitatile virtuale se creeaza voit sau nu, iar sa ne descotorosim de ele e adesea imposibil.Profilurile create pe Facebook si MySpace pot deveni CV-uri stinjenitoare pentru tineri Pasajele delicate dintr-un trecut tumultuos sint de cind lumea o prioritate pentru cei care ajung in pozitii importante in cariera. Poze compromitatoare, amicitii deloc dorite trebuie atent manipulate pentru a nu deveni bumerang atunci cind scaunul ocupat la anii distanta este unul confortabil. Tinerii de azi isi tin mult mai neglijent indosariat trecutul, iar netul este adesea un reflector public pentru momentele de pierzanie din pubertate. Milioane de tineri din intreaga lume pot sa-si puna in pericol viitoarele cariere din cauza detaliilor pe care le pun la vedere pe platforme online precum Facebook sau MySpace. Peste jumatate dintre adolescentii care duc o viata virtuala isi expun publicului informatii personale, releva un studiu realizat de Information Commissioner's Office (ICO) din Marea Britanie.

82% dintre tinerii cu profile pe site-urile de socializare nu isi tin secrete numele, in timp ce alti 79% adauga cu nonsalanta poze cu ei insisi, arata un alt studiu semnat Paw Internet&American Life Project. Jumatate isi fac publice numele scolii pe care o urmeaza, 40% isi dau nick-urile si ID-urile de messenger. Cu tot avintul exhibitionist, acestia par constienti de riscurile pe care si le asuma cu aceasta ocazie. Potrivit biroului britanic, sapte din zece indivizi cu virste cuprinse intre 14 si 21 de ani nu si-ar dori ca vreun colegiu sau angajator sa dea un search dupa numele lor inainte ca acestia sa apuce sa inlature posibilele materiale compromitatoare.

ICO mai avertizeaza ca acesti tineri se supun si riscului de fraudare a identitatii din cauza informatiilor postate pe Facebook sau MySpace. „Viitorul unei persoane poate fi serios afectat daca date nedorite ajung pe mina cui nu trebuie", apreciaza David Smith, reprezentant ICO, citat de BBC News. Studiul ICO arata ca 95% dintre cei chestionati sint totusi constienti de riscul ca detalii personale sa poata ajunge pe mina advertiserilor sau pe alte site-uri, iar jumatate din ei nu sint nepasatori fata de modul in care sint manipulate informatiile care ii privesc.

In Romania, sensibilitatea fata de astfel de riscuri incepe sa prinda si ea contur. Jumatate dintre adolescentii autohtoni aleg sa nu divulge datele personale, simtindu-si astfel amenintata intimitatea, spun datele Hanson Marketing. Mai mult de un sfert cred pur si simplu ca spatiul intim nu are de suferit in nici un fel de pe urma completarii pe indelete a unui profil online.

Pina sa-si puna insa problema angajarii, adolescentii sint nevoiti sa-si gestioneze mai atent informatiile online dintr-un imperativ mult mai concret: anturajul care este in permanenta cu ochii pe ei. „O stii pe Ana? I-au pus pozele de pe Hi5 (n.r. - retea de socializare) in «Libertatea»". Este o mostra de dialog de tramvai dintre doua adolescente, oferita recent pentru ziarul Cotidianul de Claudiu Gamulescu, online business developer la Underclick.ro. Arma are dublu tais, arata adolescentii romani inclusi de Hanson Marketing intr-un studiu recent. „Folosesc Hi5 sa vad cine pe unde s-a mai dus si ce a mai facut. Mi s-a intimplat sa ma fotografieze un tip in KFC si pe Hi5 m-a gasit si mi-a trimis poza", marturiseste Irina, o tinara de 17 ani. Tot ea a avut parte si de surprize mai putin placute: „Mi s-a intimplat sa intre cineva pe mess si sa fie undeva ascuns incit ma vedea pe geamul de la camera. Si ma descria pe messenger. Apoi am aflat ca facuse rost de ID-ul meu de la un prieten mai necioplit. Am stins lumina si m-am speriat foarte tare, am iesit la geam, dar n-am vazut nimic".