La acest scrutin, o mare problema s-a dovedit a fi pastrarea stampilelor de vot. Unele au fost aruncate in foc, altele au disparut ori pur si simplu au fost luate acasa, ca amintire, de catre cetateni.
La ora 7.00, presedintele unei sectii de vo
La acest scrutin, o mare problema s-a dovedit a fi pastrarea stampilelor de vot. Unele au fost aruncate in foc, altele au disparut ori pur si simplu au fost luate acasa, ca amintire, de catre cetateni.
La ora 7.00, presedintele unei sectii de votare a anuntat ca sectia ramane inchisa pentru ca, din greseala, a aruncat stampila de control in focul din soba. Autorul, Eugen Petrus, a spus ca facea curatenie, inainte de deschiderea sectiilor si, din greseala, a aruncat stampila. Votul a fost reluat doua ore mai tarziu, dupa confectionarea unei stampile noi. O situatie similara s-a inregistrat si la Cluj. Prefectul judetului a declarat pentru Mediafax ca dupa deschiderea plicurilor cu stampile, una din stampilele inscriptionate "votat" a ramas in plic si a fost aruncata in foc de un membru al sectiei de votare.
Au fost si situatii cand stampilele pur si simplu s-au ratacit. Asa s-a intamplat si la Vaslui. O stampila cu insemnele "Votat" a disparut, in jurul orei 11.00, dintr-o sectie de votare pentru alegerile europarlamentare. Reactia autoritatilor a fost una prompta: "Ni s-a raportat disparitia stampilei respective si ca o prima masura am dispus inchiderea temporara a sectiei si suspendarea pentru doua ore a procesului electoral in sectia respectiva, timp in care membrii comisiei sa caute stampila. Am incercat sa contactam si BEC in ideea de a confectiona o alta stampila in cazul in care nu se gaseste cea disparuta. Deocamdata, nu reusim sa luam legatura cu domnii de la Biroul Electoral Central, telefonul sunand in permanenta ocupat", a declarat Doru Agafitei, presedintele BEJ Vaslui.
In Mures, la mai multe sectii de votare exista o stampila cu inscriptia "tatov", in loc de "votat". Biroul Electoral Judetean a decis ca si buletinele de vot stampilate cu "tatov" sunt acceptate, stampilele cu "tatov" fiind utilizate doar in situatia in care se aglomereaza sectia.Telefonul fara firPotrivit legii, in fiecare sectie de votare trebuie sa existe un telefon, pentru a se putea tine legatura cu BEJ. Insa regula nu a putut fi respectata peste tot. In Bistrita Nasaud, de exemplu, unele sectii nu au avut nici telefoane fixe, nici mobile, intrucat in zona nu este acoperire de telefonie mobila, iar Romtelecom nu a putut instala aparate in sedii. Solutia gasita de autoritati a fost ca sefii sectiilor de votare sa plece acasa din cand in cand, pentru ca sa ia legatura cu BEJ.APD a sesizat mai multe nereguliAsociatia ProDemocratia a semnalat existenta mai multor nereguli la alegerile de ieri pentru Parlamentul European, cum ar fi urne improvizate, stampile disparute si observatori care nu au fost primiti in sectiile de votare.
Potrivit unui comunicat al APD, cea mai importanta problema semnalata in prima parte a zilei de vot este legata de impiedicarea observatorilor mai multor organizatii neguvernamentale de a-si derula activitatea in sectiile de votare, de catre presedintii Birourilor Electorale ale sectiilor de votare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.