Potrivit lui Henri Josserand, seful Serviciului mondial pentru informare si alerta rapida de pe langa ONU pentru Agricultura si Alimentatie (FAO), factura alimentara a tarilor  africane a crescut in ultimul an cu pana la 50%. Numai ca, potrivit&
Potrivit lui Henri Josserand, seful Serviciului mondial pentru informare si alerta rapida de pe langa ONU pentru Agricultura si Alimentatie (FAO), factura alimentara a tarilor africane a crescut in ultimul an cu pana la 50%. Numai ca, potrivit lui Jossenrand, citat de "Dernieres Nouvelles d'Alsace", aceasta crestere nu s-a datorat amplificarii importurilor de alimente, intrucat anul agricol 2007 a fost relativ bun in Africa, ci s-a produs din cauza cresterii considerabile a preturilor la produsele importate de regula de aceste tari. Un impact dramatic asupra milioane de africani l-a avut explozia preturilor la combustibili. Ca urmare, in 2007, preturile la alimentele de baza au explodat si ele, in special in Senegal, Mauritania, Guineea-Bissau. Este stiut faptul ca Senegalul, ca si Mauritania vecina, sunt dependente de piata internationala pentru importul de alimente de baza cum ar fi graul sau orezul. Caci Senegalul produce mai putin de 50% din necesarul sau de cereale. In Mauritania, unde productia proprie de cereale nu acopera nici 30% din cererea populatiei, pretul graului importat a depasit, in 2006, 200 dolari tona, pentru ca in septembrie anul acesta sa ajunga la 360 dolari tona. La mijlocul acestei luni, in ambele state au avut loc demonstratii de protest impotriva exploziei preturilor la alimentele esentiale traiului. Represiunile operate de autoritati s-au soldat cu un mort si 17 raniti. Cresterea, la nivel mondial, a pretului la cereale, amplificata de explozia pretului la petrol, a afectat dur si alte tari de pe continentul african. Fara a degenera in incidente grave, si in Cote d'Ivoire, tara cea mai bogata din vestul Africii, au avut loc manifestatii impotriva cresterii explozive a preturilor la alimente. Sondaje de specialitate au aratat ca numerosi ivorieni nu mananca decat o data pe zi. Nici perspectivele de viitor nu sunt promitatoare pentru aceste state, intrucat pe termen scurt si mediu, mai exact in urmatorii 10 ani, preturile la alimente vor continua sa creasca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.