Traian Basescu a reusit sa sparga PSD. Confirmarea a venit chiar in ziua votului pentru euroalegeri si referendum, cand Iliescu, Nastase si Oprescu au refuzat categoric sa voteze pentru proiectul Cotrocenilor, in timp ce Geoana si apropiatii sai au mers fara rezerve pe mana sefului statului. De altfel, presedintele a separat apele si in interiorul Grupului de la Cluj, Ioan Rus optand pentru referendum, in timp ce Ilie Sarbu votand doar pentru europarlamentare. Practic, ziua votului a aratat un PSD complet divizat, incapabil sa mai joace, macar de dragul imaginii, intr-un partid puternic, unit si solidar cu conducerea sa.
Ostentativ "contra"
Adrian Nastase a fost primul lider PSD care a dat tonul separarii apelor in partid. Ajuns inca de dimineata la Liceul "Jean Monnet", fostul presedinte social-democrat a fost categoric: "La referendumul lui Basescu nu ma duc". Un mesaj identic a fost lansat, in aceiasi locatie, de senatorul PSD Sorin Oprescu. Dupa ce a votat pentru Parlamentul European, Oprescu a spus ca nu va vota si la referendumul pentru introducerea votului uninominal deoarece un astfel de vot uninominal ar trebui sa ajute poporul roman si nu sa il incurce. "La referendum nu voi participa, din simplul motiv ca este clar ca toata lumea vrea uninominal, dar nu orice uninominal, ci unul care sa ajute acest popor, nu sa il incurce", a comentat senatorul PSD. Nota discordanta a facut si presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, care a votat tot la Jean Monet. El a spus ca nu va vota pentru referendumul privind introducerea votului uninominal. "Acolo am spus ca nu ma duc si nu ma duc", a precizat Iliescu. In opinia sa, nu se va inregistra o prezenta mai mare de 30%, evitand sa avanseze un pronostic cu privire la rezultatele euroalegerilor. Iliescu nu a vrut sa comenteze faptul ca liderul partidului, Mircea Geoana, a votat si pentru referendum. Vicepresedintele PSD, Ilie Sarbu, a votat ieri, la Timisoara, doar pentru alegerile europarlamentare.
Geoana, Rus si Corlatean sustin Cotroceniul
Mircea Geoana a votat, ieri, la Liceul Jean Monnet, atat pentru europarlamentare, cat si la referendumul privind votul uninominal, spunand ca mizeaza pe un scor foarte bun al PSD in urma scrutinului pentru PE. El a precizat ca voteaza la referendumul pentru votul uninominal, intrucat este vorba despre proiectul PSD. Intrebat despre sansele PSD la acest scrutin, Geoana a raspuns: "Atentie mare diseara ca o sa fie veselie mare in Kiseleff!". La Liceul Jean Monnet a votat si vicepresedintele PSD Liviu Dragnea, care a venit impreuna cu Geoana si care a spus ca a votat "pentru o Romanie prospera si echitabila". Pentru referendumul lui Traian Basescu a votat si liderul Grupului de la Cluj, Ioan Rus. "Am votat si pentru Parlamentul European si pentru referendum, cu toate ca presedintele Traian Basescu a transformat aceasta campanie electorala intr-una de sprijin pentru PD. Raman consecvent ideii ca orice varianta de vot uninominal este mai buna decat niciuna", a afirmat Ioan Rus. Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, primul pe lista partidului pentru europarlamentare, a votat, atat pentru europarlamentare, cat si pentru referendum.