Primul scrutin pentru Parlamentul European organizat in Romania s-a bucurat de un dezinters major din partea populatiei. Astfel, conform estimarii BEC pentru ziua de ieri, ora 19.00, prezenta la urne pentru euroalegeri a fost doar de 27,29%. Cea mai
Primul scrutin pentru Parlamentul European organizat in Romania s-a bucurat de un dezinters major din partea populatiei. Astfel, conform estimarii BEC pentru ziua de ieri, ora 19.00, prezenta la urne pentru euroalegeri a fost doar de 27,29%. Cea mai scazuta prezenta la vot s-a inregistrat in Capitala. Cat priveste referendumul prezidential pentru votul uninominal, populatia s-a prezentat la vot in procent de 22,79%, conform estimarii BEC de la ora 18.00.
Primele rezultate

La ora 21.00, dupa inchiderea urnelor, conform primului exit-poll realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei rezultatele aratau ca PD a obtinut la alegerile europarlamentare 31,5%, respectiv a obtinut cele mai multe voturi din partea cetatenilor. Studiul realizat de CSOP a mai indicat urmatoarele scoruri electorale: PSD - 21,1%, PNL - 15,6%, PLD - 6,9%, UDMR - 6,2 %, PNG - 4,6%, Laszlo Tokes - 3,7%, PRM - 3,4%, PC - 2,4%, PIN - 1,6%, PNtCD - 1,5%, Partida Romilor Pro Europa - 0,9%, Partidul Verde - 0,3%, Partidul Alianta Socialista - 0,2%.

In acelasi timp, analiza realizata de Compania de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB) a relevat ca PD a obtinut 32,7 % din voturi, PSD - 21,40 %, PNL - 14,60 %, PLD - 6,60 %, UDMR - 6,30 %, PC - 4,20%, PNG - 4,20%, PRM - 3,60%, Laszlo Tokes - 3,30%, PIN - 1,40%, PNtCD - 0,9%, Partida Romilor Pro Europa - 0,6%.
Conform rezultatelor, PD va trimite in PE 11 europaralamentari, PSD - 7 europarlamentari, PNL va avea tot 7 locuri, PLD - 2 europaralamentari la fel ca si UDMR. Mai intra in PE si Laszlo Tokes, ca independent, depasind pragul de 3 %.
Exit-Poll-ul CSOP privind plebiscitul a aratat ca referendumul este invalid cu o prezenta la vot de 24,8%, din care 89,2% voturi “DA”.

PD se crede cel mai puternic din Romania si Europa
In urma anuntarii primelor rezultate de cele doua scrutine nationale reactiile politice nu au intarziat. Astfel, liderul PD Emil Boc a declarat, imediat dupa inchiderea urnelor, dupa ce exit-poll-urile la europarlamentare au indicat un scor de peste 30% pentru partid, ca acest vot confirma ca democratii sunt cei mai puternici din Romania si din Europa. “Astazi, PD a obtinut cel mai bun scor din istoria sa politica reusind de la 14 la suta in 2004 sa ajunga la 32 si sa speram la 35 la suta o data cu numaratoarea finala a voturilor. Ceea ce am promis am facut. Astazi , Partidul Democrat obtine mai mult decat a obtinut alianta D.A. in 2004”, a declarat Boc. El a sustinut ca victoria democratilor in alegeri este o consecinta a faptului ca PD a ramas fidel principiilor si valorilor promovate de alianta Dreptate si Adevar si a ramas solidar cu presedintele Romaniei Traian Basescu in realizarea obiectivelor politice din anul 2004. Votul mai confirma, spune Boc, faptul ca democratii sunt “cei mai puternici din Romania si cei mai tari din Europa”. “Facem parte din cel mai puternic grup politic european, din Partidul Popular European, iar astazi PD va trimite, dupa aprecierea noastra, 14 parlamentari in cea mai puternica familie europeana”, a mai comentat presedintele PD. “Am fost la guvernare si prin ministrii nostri ne-am facut datoria si Romania este in Uniunea Europeana. Vasile Blaga si Monica Macovei precum si cu ceilalti ministri din cabinet ne-am facut treaba si de asemenea in administratiile locale acolo unde suntem reprezentati am prezentat incredere in fata electoratului (...). “Este un moment de bucurie, dar si de mare responsabilitate adica trebuie sa confirmam, iar drumul nostru trebuie sa se indrepte catre Palatul Victoria”, a mai precizat Boc.

PRM in vrie
Una dintre cele mai surprinzatoare reactii a venit de la presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor. Acesta a anuntat, ieri seara, ca va demisiona din Parlament si ca le va cere si celorlalti senatori si deputati ai partidului sa-i urmeze exemplul, gestul sau fiind determinat de faptul ca, in opinia sa, formatiunea sa a fost “furata” la alegerile europarlamentare. CV Tudor a spus ca isi va depune astazi demisia si ca nu se va razgandi. El a mai anuntat ca va convoca un Consiliu National al partidului, in care va cere tutror parlamentarilor PRM sa demisioneze din Legislativ. El a anuntat ca cine va refuza va putea ramane in Parlament doar ca independent.

La PNL speranta moare ultima
Liderul PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, a declarat, dupa anuntarea exit-poll-urilor la euroalegeri, care plaseaza PNL la circa 15%, ca e o seara minunata pentru liberali, care au reusit sa depaseasca toate asteptarile. “Este o seara minunata pentru PNL pentru ca am reusit sa depasim cu mult toate asteptarile. Am demonstrat ca romanii au incredere in noi si in proiectele noastre”, a declarat Tariceanu. El a adaugat ca, in ultimii trei ani, liberalii au reusit sa implineasca multe din proiectele comune: aderarea la UE si crearea de locuri de munca bine platite. “In aceasta zi istorica in care romanii si-au ales pentru prima data reprezentantii in PE, ei trimit un mesaj clar europarlamentarilor PNL: Promovati Romania!”, a mai spus liderul PNL. “In aceasta seara am ridicat stacheta, dar va asigur ca la locale vom depasi aceste rezultate si vom ajunge sa dominam scena politica romaneasca”, a adaugat Tariceanu. El a multumit la final candidatilor, vicepresedintilor PNL si presedintilor de filiale liberale si, in mod deosebit, sefului de campanie, secretarul general al partidului, deputatul Dan Motreanu.

PC, sub pragul electoral
Liderul PC Dan Voiculescu, care anuntase ca isi va da demisia daca nu va trece pragul electoral, a declarat, dupa ce exit-poll-urile au indicat un scor de 4% pentru conservatori, ca nu considera ca acest rezultat este final si ca joi va avea loc o sedinta a Biroului Politic al partidului, pentru analizarea rezultatelor. Voiculescu a spus ca PC a reusit, cu “o mana de oameni, cu suflet mare, fara fonduri si fara puterea pe care au avut-o PD, PSD sau PNL in teritoriu”, sa obtina un rezultat de 4%, care nu este inca final. “In varianta in care vom reusi sa trecem pragul, atat Irinel Popescu, Maria Grapini sunt oameni cu care ne mandrim in PE. In varianta in care nu vom reusi sa trecem pragul, ramanem in continuare in batalia politica si punem problema stabilitatii politice in Romania”, a spus Voiculescu. El a adaugat ca manevrele presedintelui Traian Basescu de a ridica PD si PLD au reusit partial, aceste doua partide ramanand o “masa de manevra alui Traian Basesecu”. Potrivit lui Voiculescu, PC, “care este un partid mic, dar nu de doar 1-2%”, va demonstra ca in Romania nu este posibila dictatura. “Ne vom lupta cu gandurile de dictatura ale lui Traian Basescu”, a adaugat Voiculescu. El a mai spus ca PC va analiza in Biroul Politic al partidului rezultatele alegerilor, iar sambata va sarbatori Ziua Nationala la Sfantu Gheroghe. “Ne preocupa in continuare ca Romania sa fie guvernabila si este nevoie ca Guvernul sa fie sprijinit de o majoritate parlamentara confortabila”, a aratat Voiculescu.

Becali a votat ilegal?!
La incheierea zilei de vot, Asociatia Pro Democratia (APD) a semnalat faptul ca “in intervalul orar 16.00 - 21.00, politicianul candidat la un mandat de eurodeputat, George Becali, a votat, in mod ilegal, cu pasaportul, la sectia de votare numarul 68 din Voluntari (judetul Ilfov), in prezenta observatorilor APD si a reprezentantilor mass-media”. Alte sesizari primite de Asociatia Pro Democratia in intervalul orar 16.00 - 21.00 includ suspiciuni de vot multiplu, semnarea proceselor verbale de membrii BESV in alb si incercari de influentare a optiunilor electorale ale alegatorilor.

Cu Geoana timpul va mai avea rabdare
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, ieri, dupa anuntarea exit-poll-urilor la europarlamentare, ca scorul de peste 20%, obtinut de social-democrati este unul “relativ bun” care a demonstrat ca partidul si-a pastrat electoratul fidel. El a afirmat si ca prezenta redusa la urne reprezinta un vot de blam pentru Guvern, presedinte si clasa politica. In ceea ce priveste referendumul, Geoana l-a acuzat pe presedinte ca a ingropat ideea uninominalului autentic creat de PSD, fiind o “inventie” a lui Traian Basescu pentru a da “un pic de vlaga si un pic de consistenta” partidelor PD si PLD. Mircea Geoana a mai declarat ca, incepand de astazi, Romania este si din punctul de vedere al legitimitatii o democratie europeana. “Dar nu suntem inca o democratie europeana” dupa modul in care s-a desfasurat votul, precizat liderul PSD. Geoana l-a catalogat pe Traian Basescu drept un “presedinte avid de putere” si a explicat prezenta slaba la vot prin faptul ca romanii sunt “satui de criza, haos si scandal”. El a adaugat ca scrutinul pentru PE a fost viciat de incompetenta Guvernului in privinta organizarii, precum si de “sumele aruncate fraudulos in joc” de PD, PLD si PNL. Scorul “relativ bun” obtinut de PSD la euroscrutin ar putea sa stabilizeze, cel putin pentru un timp, pozitia de presedinte a lui Mircea Geoana in partid, in contextul in care aceasta a fost contestata de alti lideri importanti grupati in jurul senatorului Ion Iliescu. Totodata Geoana a precizat ca Guvernul nu mai poate functiona in actuala structura, iar Presedintia nu mai poate fi locul consultarilor si degajarilor solutiilor.

Tokes: A triumfat democratia!
Dupa ce s-a vazut aproape ajuns in PE ca independent, episcopul reformat Tokes Laszlo a declarat ca in opinia sa a triumfat democratia, iar situatia concurentiala pe care a creat-o “a crescut apetitul maghiarilor de a merge la vot”, transmite Mediafax. Tokes a declarat ca in competitia sa cu UDMR a castigat comunitatea maghiara din Romania. “Rezultatele anuntate la exit-poll ne indreptatesc sa speram. A triumfat democratia. Situatia concurentiala pe care am creat-o a fost favorabila maghiarimii si ea a rasturnat trend-ul in ce priveste apetitul pentru vot al maghiarilor. S-a dovedit ca ungurii, daca li se creeaza conditiile necesare, pot alege intelept”, a spus Tokes, care s-a pezentat in fata presei foarte emotionat si purtand insigna Ungariei Mari la rever. Tokes a multumit alegatorilor din judetele Harghita, Covasna sli Salaj, unde a inregistrat rezultate bune, si a anuntat ca principalele sale obiective la Bruxelles sunt autonomia comunitara, invatamantul superior in limba maghiara si promovarea valorilor crestine.

UDMR intre agonie si extaz
Potrivit declaratiei candidatului numarul 1 pe lista UDMR pentru PE, senatorul Frunda Gyorgy, facuta ieri seara, constiinta lui Tokes Laszlo nu poate fi atat de linistita dupa alegerile de azi, informeaza corespondentul AM Press. “Sunt convins ca daca Tokes nu era, noi (n.r. - UDMR) aveam azi 5 oameni in PE si este responsabil pentru acest lucru. Cred ca, din acest punct de vedere, constiinta lui nu poate fi atat de linistita dupa alegerile de azi”, a spus Frunda. Senatorul UDMR a aratat ca se bucura de succesul lui Tokes Laszlo, care prin numarul de semnaturi adunate va ajunge in PE ca si independent, insa a precizat ca, de fapt, scopul lui Tokes nu a fost sa ajunga in forul european legislativ. “Ma bucur ca Tokes Laszlo a intrat in PE, pentru ca scopul lui nu a fost sa intre in Parlament. Scopul lui Tokes a fost ca noi sa nu intram in PE si consider ca l-am invins pe Tokes Laszlo, din acest punct de vedere”, a precizat Frunda Gyorgy. Acesta a adaugat ca Tokes Laszlo va avea cum ocazia sa-si dovedeasca aptitudinile de parlamentar european si ca e tare curios cate rapoarte va face si ce va lucra acolo. In ceea ce priveste rezultatul obtinut de UDMR, de peste 6 la suta, Frunda Gyorgy a sustinut ca se datoreaza eforturilor depuse, a campaniei intense duse si a mobilizarii electoratului maghiar. “Cred ca ne-au votat, in primul rand ungurii. Cred ca am facut o campanie foarte mare, drept pentru care foarte multi au venit si ne-au votat pe noi. Cred ca ne-au votat si alte minoritati nationale”, a subliniat Frunda.

PLD abia incepe sa lucreze
Presedintele PLD Theodor Stolojan a multumit, dupa anuntarea sondajelor la iesirea de la urne - care crediteaza partidul pe care il conduce cu aproximativ 7 procente la alegerile pentru PE - alegatorilor care, spune Stolojan, i-au validat pe liberal democrati ca pe “o forta politica pe scena politica a Romaniei”. In acelasi timp, votul pe care l-am primit ne responsabilizeaza. Nu vom cadea intr-o euforie, sa nu uitam ca suntem un partid care s-a infiintat acum noua luni de zile si printr-un efort deosebit am ajuns sa fim al patrulea partid pe scena politica a Romaniei. Nu vom cadea intr-o euforie, de maine ne vom sufleca manecile si vom porni din nou la treaba”, a afirmat Stolojan. Acesta a adaugat ca, prin scorul obtinut, PLD a indeplinit unul din obiectivele avute in vedere la infiintarea sa: salvarea liberalismului de dreapta. “Vom actiona in continuare pentru a indeplini si un alt obiectiv, si anume unificarea fortelor politice de centru dreapta. Acest obiectiv este necesar sa-l indeplinim pentru ca Romania are in continuare nevoie de o guvernare de dreapta pentru progresul tarii”, a mai spus presedintele liberal democrat. El a asigurat ca europarlamentarii PLD vor apara interesele romanilor in PE. “Vom monitoriza felul in care Romania va absoarbe fondurile pe care UE le-a alocat Romaniei pentru o viata mai buna aici, in Romania”, a incheiat Stolojan.


Referendumul presedintelui pentru uninominal nu prea a atras multi votanti ieri. La aceasta stare de dezinteres manifestata de populatie au contribuit si liderii partidelor care au ales sa boicoteze plebiscitul intr-o forma sau alta. Liberalii de exemplu nu au participat la votul pentru referendum, ei exprimåndu-si optiunea doar pentru alegerile europarlamentare. Liderii PNL au considerat referendumul un capriciu prezidential. O pozitie similara au adoptat si PC, si PRM. Partenerul de guvernare al liberalilor, UDMR, nu a avut o strategie clara de partid, dar au ales sa fie impotriva referendumului. Daca Marko Bela a votat la plebiscit impotriva, alti lideri ai Uniunii nu si-au folosit stampilele pentru referendum. In PSD, doar Mircea Geoana a facut nota discordanta, votånd la referendum. Doar PD si PLD au fost ca de obicei alaturi de presedinte, votand la referendum si pentru el.

Presedintele Traian Basescu a votat, ieri, impreuna cu sotia sa, Maria Basescu, seful statului recomandandu-le romanilor sa mearga la vot, pentru ca apoi „vor fi suparati degeaba“. Basescu a votat atat pentru alegerea reprezentantilor in PE, cat si la referendumul privind introducerea votului uninominal majoritar in doua tururi. El a fost intrebat cand va vota fiica sa cea mica, raspunzand: „O sa vina si ea, dar nu este atat de matinala ca mine“. Apoi, presedintele a raspuns unor intrebari din partea jurnalistilor. El a spus razand in hohote ca nu se mai duce la cumparaturi, ca sa nu mai aiba surprize.

PNL, PC, PRM, UDMR si Becali, de acord
Liderul PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, a votat, ieri, la Colegiul National Cantemir Voda din Bucuresti, doar pentru europarlamentare, dar nu si la referendumul privind votul uninominal, explicand ca este inutil sa voteze pentru uninominal atat timp cat exista o lege asumata de Guvern. De altfel, atitudinea premierului fata de referendum a fost impartasita la nivelul intregului partid, liberalii boicotand astfel plebiscitul. Insa penelistii au indemnat populatia sa se prezinte la vot pentru europarlamentare. Si presedintele PNG-CD Gigi Becali a refuzat sa voteze la referendum, sustinand ca „este o escrocherie de-a lui Basescu“, dar a votat pentru europarlamentare. Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat la randul sau ca nu a votat in cadrul referendumului pentru uninominal, deoarece considera ca aceasta nu este o problema stringenta pentru romani. De altfel, si peremistii au actionat unitar, ignorand plebiscitul. Liderul PC Dan Voiculescu a venit la vot, alaturi de cele doua fiice si de nepoata sa. El a declarat ca nu participa la referendumul presedintelui Basescu, ci doar la alegerile pentru PE, transmitandu-le viitorilor europarlamentari ca, odata ajunsi la Bruxelles, sa urmareasca interesul Romaniei si sa nu exporte disputele interne dintre partidele din care provin. Nici conservatorul Marius Marinescu (fost PD) nu a votat referendumul propus de fostul sau sef. Presedintele UDMR, Marko Bela, nu a adoptat modelul de actiune al liberalilor. Astfel, presedintele Uniunii a votat, ieri, in localitatea Sancraiu de Mures, exprimandu-si optiunea atat la euroalegeri, cat si pentru referendum, transmite Mediafax. In ceea ce priveste referendumul insa, Marko a spus ca sustine varianta Guvernului. Gyorgy Frunda, pe de alta parte, a votat doar la europarlamentare. Totodata, el a constatat ca este pentru prima data cand ungurimea este divizata.

PD si PLD, pro-referendum
Liderii PD au fost singurii care au votat in corpore referendumul propus de presedinte, cu speranta ca totusi scrutinul sa poata fi validat. „Sper ca vor veni suficienti alegatori la urne pentru validarea referendumului. Va conta proportia dintre „DA“ si „NU“ si va da un semnal extraordinar cu privire la ceea ce vor romanii. Sa speram ca referendumul va fi validat“, a declarat presedintele PD, Emil Boc, de la Cluj. El a venit la sectia de vot alaturi de sotia sa Oana, deputatul Daniel Buda si fostul ministru al invatamantului, Mihail Hardau. Si PLD-ul lui Stolojan a votat similar „pentru“ la referendum. Totodata, Theodor Stolojan a avut ieri o surpriza. El a fost interpelat la Colegiul Cantemir din Capitala, de vedeta porno Alina Plugaru, aceasta dorind sa stie daca e primita in formatiunea liberal-democrata, iar Stolojan raspunzandu-i ca acest lucru va fi posibil daca isi schimba profesia.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.