Liderii politici au mers la vot in primele ore ale diminetii, convinsi fiind ca asa isi vor mobiliza electoratul. Presedintele Traian Basescu le-a recomandat romanilor sa mearga la vot, pentru ca apoi "vor fi suparati degeaba". In schimb, premierul Calin Popescu Tariceanu a participat doar la alegerile pentru PE, nu si la referendum. El a precizat ca referendumul este inutil deoarece exista o lege a Guvernului cu privire la votul uninominal. De altfel, si ceilalti reprezentanti ai PNL au spus ca nu au participat la referendum. Din partea PRM, PC si a unora dintre liderii PSD, situatia a fost similara, motivul invocat fiind acela ca nu vor sa participe la "referendumul lui Basescu".
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a spus ca nu a fost la referendum, intrucat scrutinul este inutil. "La referendum nu merg pentru ca nu are rost. Avem deja o lege a votului uninominal, e un referendum fara rost", a declarat presedintele PC Dan Voiculescu.
In schimb, presedintele PD, Emil Boc, si-a exprimat speranta ca referendumul pentru votul uninominal sa fie validat si sa fie suficienti alegatori prezenti la urne pentru atingerea acestui obiectiv.
Iar presedintele PSD Mircea Geoana a votat atat pentru europarlamentare, cat si la referendumul privind votul uninominal, intrucat seful statului s-a declarat de acord cu proiectul de lege al social-democratilor privind uninominalul.
Pana la inchiderea editiei, potrivit datelor primite de la BEC, prezenta la referendum era in jur de 13%, iar cea de la alegerile pentru PE, de cca 15%.