CE BEM, CE MÅNCÅM 
Margarina este unul dintre ingredientele principale ale foilor de placinta analizate. Producatorul nu specifica din ce a fost fabricata aceasta si nici natura grasimilor folosite. Oricum, este o grasime daunatoare organismului.

Foile de placinta Linco sunt de post. Problema lor este ca au in compozitie margarina, despre care se stie ca este daunatoare sanatatii. Eticheta cuprinde urmatoarele ingrediente: "Faina de grau, margarina, apa, sare, colorant (betacaroten E160 a), ameliator (acid ascorbic E 300)".

Consumatorii au si cateva recomandari: "A se utiliza aluatul imediat dupa decongelare, la temperatura camerei. Nu se admite decongelarea rapida, in cuptor sau in cuptorul cu microunde. Aluatul este gata preparat pentru coacere. Se poate prepara simplu (saleuri cu sare, chimen sau susan) sau cu diverse umpluturi: branza, ciuperci, carne, mere, crema, mere, crema de vanilie etc.

Produsele obtinute din acest aluat se coc in cuptorul incalzit in prealabil la 220 grade C". Eticheta nutritionala precizeaza urmatoarele valori: pentru 100 g produs: proteine: 4,5 g, lipide 27 g, glucide 31 g, valoarea energetica 387 kcal. 


ANALIZÃ…. Produsul in sine, ca orice foaie de placinta, are un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de grasime si glucide care determina si o densitate calorica foarte ridicata - 387 kcal, ne explica profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De asemenea, produsul are, conform compozitiei, si un continut de sare ascunsa. Valoarea sanogena a foilor de placinta este puternic scazuta de continutul mare de margarina (grasime sintetica), periculoasa pentru sanatate. Nu se specifica tipul de grasime continut de margarina - grasimi hidrogenate, interesterificate sau ambele - si eventualii aditivi alimentari utilizati la fabricarea acestora. Legea in vigoare atat in Romania, cat si in UE cere ca pe eticheta produselor alimentare sa fie specificate toate ingredientele. De aceea, faptul ca producatorul omite sa precizeze din ce a fost fabricata margarina constituie o incalcare a legii.

Profilul nutritional al foilor de placinta ar putea fi reechilibrat prin utilizarea de catre consumator a unei umpluturi mai sanatoase, pe baza de carne de buna calitate sau de legume si fructe proaspete. Contine sursa de gluten si grasimi sintetice de care consumatorii trebuie sa tina cont.


CONCLUZII . Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor (mai ales cand este consumat sub forma de saleuri), hipertensivilor, cardiovascularilor, hepato-renali, celor cu poliartrite reumatoide, persoanelor cu diferite forme de cancer, suferinzilor de boli ale pielii, celor cu boli neurodegenerative, suferinzilor de dislipidemie si hipertrigliceridemie, celor cu hiperuricemie (cand umplutura este formata din organe de animal). Diabeticii vor consulta medicul atata in privinta compozitiei umpluturii folosite, cat si a consumului de foi de placinte sub forma de saleuri. Suferinzilor de celiachie le este interzis din cauza continutului de gluten.