PUNCTUL PE EI
Tragerea la sorti a grupelor preliminare pentru mondialul din 2010 ne-a absolvit de curiozitate. Acum stim care vor fi adversarele Romaniei din grupa a 7-a: Franta, Serbia, Lituania, Austria si Insulele Feroe. Stim care este compon
PUNCTUL PE EI
Tragerea la sorti a grupelor preliminare pentru mondialul din 2010 ne-a absolvit de curiozitate. Acum stim care vor fi adversarele Romaniei din grupa a 7-a: Franta, Serbia, Lituania, Austria si Insulele Feroe. Stim care este componenta celorlalte grupe, stim si care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplinim pentru a participa la turneul final al Campionatului Mondial. Fie castigam primul loc al grupei, fie ne plasam pe locul doi, cu punctaj care ne permite intrarea in baraj, si castigam barajul. Simplu, nu? Logica de fier dincolo de care nu ne-ar mai ramane decat asteptarea. Dar cum ne-ar sta noua, ca romanasi de soi ce suntem, daca n-am invarti palavra precum scroafa bostanul. Asa ca preliminariile preliminariilor vor fi cu mult mai interesante. Unii vor sustine ca am avut ghinion. Altii, dimpotriva, vor zice ca putea fi si mai rau. Transee adanci si ireductibile vor separa tabara optimistilor de cea a pesimistilor. Caci despre realism nici nu poate fi vorba.


Ma inscriu si eu, pe proprie raspundere, in competitia vorbelor. Caut argumente in trecutul nu prea indepartat. In povestea deja cunoscuta a preliminariilor pentru Euro 2008. Atunci, cand a fost decisa componenta grupelor, s-a spus ca sortii au fost nemilosi cu nationala noastra. Ne reamintim ca tot atunci au fost foarte putini cei care au crezut in varianta calificarii romanilor la Euro 2008. Scepticismul avea la vremea respectiva suportul unor argumente de luat in seama. Eram clienti ai unor ratari consecutive, iar Romania se plasa pe locul 32 in clasamentul UEFA. A fost insa suficient ca Victor Piturca si grupul pe care l-a format sa creada altceva decat majoritatea pesimistilor pentru a ne califica la turneul final. Si nu oricum, ci de pe primul loc al clasamentului.


Grupa din care facem parte in preliminariile CM 2010 nu este mult deosebita, ca dificultate, de cea pe care am castigat-o in preliminariile Euro 2008. Mai mult, avem in spate participarea la un turneu final, in clasamentul UEFA am urcat aproape 20 de locuri si, pe deasupra, beneficiem si de statornicia pe post a selectionerului. Motive suficiente pentru a nu intra in lupta cu capul pe taietor. Nu avem decat sa ne luam barbateste de piept cu adversarii haraziti de voia sortilor si sa acceptam adevarurile competitiei, indiferent care vor fi acestea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.