Tinerii politicieni vor doar sa se indeparteze de cei vechi. Nu reusesc insa nici in vorbe, nici in fapte.

Nonconformismul si speranta in a schimba lucrurile il deosebesc, dupa propria definitie, pe Cozmin Gusa de vechea garda din politica. Buna-credinta si felul curajos de a face politica reprezinta arma de delimitare a Elenei Udrea, in timp ce Victor Ponta, spune el, iese la inaintare din turma celorlalti politicieni rodati cu ajutorul demnitatii. Ce-i deosebeste pe junii din fruntea tarii de mai marii lor colegi a fost tema emisiunii „Zece pentru Romania", initiata ieri de Mihai Tatulici, alaturi de cei trei, de juriu si de jurnalisti.

Cozmin Gusa, Elena Udrea si Victor Ponta sint hotariti s-o rupa cu trecutul „Enunturile prin care doresc sa se delimiteze cei tineri de cei batrini pot fi la fel de bine formulate de cineva de 50 de ani", le tempereaza avintul ruperii cu trecutul sociologul Mircea Kivu, membru al juriului. Diferenta dintre generatii trebuie sa se produca la nivel de discurs si de atitudine politica, ii intareste pozitia si colega sa din juriu, Adriana Saftoiu: „Notorietatea este prea legata de scandal, de persoana si mai putin de proiecte. Riscam sa devenim o generatie de diagnosticieni, si nu de terapeuti".

Desi au tinut cu tot dinadinsul pe parcursul emisiunii sa stea departe de cei cu state vechi in politica, cei trei invitati si-au recunoscut „nasii" care le-au favorizat accesul pe scena.

Gusa i-a numit pe Nastase si pe Basescu ca puncte de sprijin in ascensiunea sa, Ponta nu s-a jenat cu mentorul sau, Adrian Nastase, iar Elena Udrea a dat presedintelui Basescu ce i se cuvine. Este o distanta scurta de la loialitate la adulatie, dezvaluie Adriana Saftoiu din culisele relatiei june - lup batrin: „Adulatia este foarte prezenta. Cind misti in front auzi adesea: «Esti cam tinar sa propui o alta directie decit cea exprimata de nucleul partidului». Ti se aminteste mereu de cine esti adus in politica".

„Generatia voastra nu isi regaseste un corespondent in generatia tinara a Romaniei", observa, in concluzie, Mircea Kivu, cu referire la prezenta slaba a tineretului la votul exprimat ieri.

Despre tinerii politicieni intrati in cursa pentru europarlamentare, pe www.cotidianul.ro/select