Ieba Trust da recomandarea "buy"
Este cel mai mare IPO din Romania
Premiera pe Bursa romaneasca - drepturile de alocareAstazi s-a dat startul ofertei publice initiale a Transgaz, transportatorul national de gaze naturale al Romaniei. Statul
Ieba Trust da recomandarea "buy"
Este cel mai mare IPO din Romania
Premiera pe Bursa romaneasca - drepturile de alocareAstazi s-a dat startul ofertei publice initiale a Transgaz, transportatorul national de gaze naturale al Romaniei. Statul roman, actionarul majoritar al companiei, pune in vanzare o parte din actiunile detinute in vederea listarii companiei la BVB. Societatea de Servicii de Investitii Financiare Ieba Trust da recomandarea "buy" pentru aceste actiuni, la un pret de 260,08 RON (77,24 euro), la cursul de schimb al BNR din 6 noiembrie (1 leu=3.3671 euro).
Este cea mai mare oferta publica initiala de actiuni derulata in Romania, cu o valoare totala de 226 milioane lei. Transgaz este a doua mare companie de stat din domeniul utilitatilor ce face un IPO, urmat de listarea la Bursa de Valori, dupa Transelectrica in anul 2006, ce a reprezentat un mare succes pentru investitori.
Compania are un capital social de 103.888.880 lei impartit in 10.388.888 de actiuni ordinare cu o valoare nominala de 10 lei pe actiune. In urma IPO, compania isi va majora capitalul social prin emiterea a 1.177.384 de actiuni cu o valoare nominala de 10 lei, la un pret de subscriere de 191,92 lei (57 euro) pe actiune. Oferta Transgaz aduce o premiera pe piata de capital din Romania: drepturile de alocare.
Pentru a evita problema imobilizarii banilor, fiecare investitor va primi cate un drept de alocare pentru fiecare actiune alocata.
Drepturile de alocare sunt instrumente financiare ce se vor tranzactiona la Bursa la fel ca actiunile, insa avantajul este ca acestea vor fi tranzactionate mult mai repede decat actiunile. Pe langa indicatorii financiari, profitabilitatea companiei poate fi determinata si de proiectele in care aceasta este implicata.
Transgaz detine 20% din Nabucco, unul din obiectivele principale ale UE, care urmareste sa creeze o noua ruta de aprovizionare cu gaze naturale, atat pentru Europa, cat si pentru tarile implicate, care va lega Turcia de Austria prin Bulgaria, Romania si Ungaria. 457 km din lungimea totala de 3.300 km a conductei Nabucco va traversa teritoriul Romaniei. Acest proiect va duce la cresterea in viitor a veniturilor Transgaz din activitatea de tranzit, apreciaza analistii SSIF Ieba Trust, intr-un raport de analiza.
Profitabilitatea emitentului poate fi influentata si de planul minimal de investitii, de fluctuatiile cursului de schimb ce afecteaza rezultatul financiar, de marimea consumului tehnologic si de modalitatea de acoperire a acestuia, se mai arata in raport.
Schimbarea strategiei de investitii poate duce la o crestere a cheltuielilor cu reparatiile si mentenanta si la scaderea profitabilitatii, precum si la o scadere a cheltuielilor de capital in comparatie cu anii trecuti. Pentru anii urmatori, politica de investitii se bazeaza in principal pe indeplinirea obligatiilor asumate in cadrul planului minimal de investitii aferent perioadei 2007-2011 si indeplinirea obiectivelor ce deriva din Strategia Nationala Energetica 2007 - 2020.
In raportul de analiza sunt prezentate si punctele slabe ale companiei, care pot avea o influenta importanta asupra evolutiei emitentului, mai ales pe termen mediu si lung.
Astfel, echipamente cu grad ridicat de depreciere, cu costuri de exploatare mari duc catre un necesar de investitii tot mai mare. 69% din totalul conductelor au un grad de utilizare foarte mare, in timp ce 27% dintre facilitatile de masurare necesita investitii ridicate.
De asemenea, compania are un grad ridicat de dependenta de importul de gaze naturale, rezervele Romaniei fiind in scadere.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.