Ministerul Justitiei vrea sa trimita in Italia doi magistrati de legatura fara nici o experienta in domeniul cooperarii judiciare internationale in materie penala. Un judecator si un procuror urmeaza a fi detasati la Ministerul Justitiei, pentru a-s
Ministerul Justitiei vrea sa trimita in Italia doi magistrati de legatura fara nici o experienta in domeniul cooperarii judiciare internationale in materie penala. Un judecator si un procuror urmeaza a fi detasati la Ministerul Justitiei, pentru a-si putea lua in primire aceste posturi, dar numai cu aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii. Comunicatul din 22 noiembrie al Biroului de Presa al MJ contine o serie de inadvertente legate de activitatea profesionala a celor doi alesi, de la anii de vechime påna la competenta de solutionare a unor cauze. Oare Ministerul Justitiei nu stie ca avem magistrati cu vechime reala in domeniul asistentei judiciare internationale?

Ministerul Justitiei a decis, in urma procedurii de selectie la care au participat 31 de magistrati, ca Mihaela Cristescu si Elena Hach sa plece in Italia, ca magistrati de legatura.
Ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, si omologul sau italian, Clemente Mastella, au semnat pe 17 noiembrie, la Benevento (Italia), acordul privind schimbul magistratilor de legatura intre Romania si Italia.

Masura trimiterii magistratilor de legatura a fos t inclusa in Planul de masuri al Guvernului privind gestionarea situatiei create in urma aplicarii de catre Italia a decretelor de indepartare a cetatenilor straini. Magistratul de legatura (judecator sau procuror) va indeplini orice activitate menita sa favorizeze si sa accelereze formele de cooperare judiciara in materie penala (executarea mandatelor europene de arestare, transferul persoanelor condamnate, transferul de proceduri in materie penala, recunoasterea si executarea hotararilor penale, comisii rogatorii, comunicarea cazierului judiciar) si civila (comunicarea de acte judiciare si extrajudiciare, obtinerea de probe prin comisii rogatorii internationale, transmiterea / obtinerea de informatii asupra dreptului strain, accesul la justitie a strainului).
Acestea sunt fragmente din comunicatul de presa al Ministerului Justitiei, transmis pe 22 noiembrie.

La judecatorie a solutionat cauze comerciale
Acelasi comunicat de presa prezinta succint CV-urile celor doi magistrati. Astfel, Mihaela Camelia Cristescu este judecator din 1995, activand in prezent la Judecatoria Ramnicu Sarat. In activitatea sa de judecator, a solutionat cauze civile, penale si comerciale, obtinand calificativul „foarte bine“. Mihaela Cristescu a participat la seminarii internationale privind cooperarea judiciara internationala in materie penala si are cunostinte avansate de limba italiana si franceza. Nu stim pe ce criterii a fost aleasa Mihaela Cristescu pentru a reprezenta justitia romana in Italia, dar Biroul de Presa sustine o anomalie juridica: un judecator de la nivelul unei judecatorii nu poate solutiona cauze comerciale, acestea fiind de competenta tribunalelor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.