O vorba din popor spune ca "Omul cu meserie nu moare de foame", insa in cazul medicilor rezidenti aceasta maxima e departe de realitate. Dupa sase ani de facultate si examene dintre cele mai grele, pentru un student la medicina urmeaza alti cinci, de
O vorba din popor spune ca "Omul cu meserie nu moare de foame", insa in cazul medicilor rezidenti aceasta maxima e departe de realitate. Dupa sase ani de facultate si examene dintre cele mai grele, pentru un student la medicina urmeaza alti cinci, de rezidentiat, timp in care traieste in conditii mizere, cu opt milioane de lei vechi pe luna.


Proba de foc... Asa poate fi numita aceasta perioada fara de care nu poti ajunge medic specialist, rezidentiatul reprezentand un stadiu al educatiei medicale postuniversitare. Statutul de medic specialist se obtine numai dupa absolvirea rezidentiatului, dupa care tanarul medic porneste in cautarea unui loc de munca prin spitale sau clinici particulare. Multi dintre acestia sunt nevoiti sa traiasca dupa facultate o buna bucata de timp in camine de nefamilisti, in conditii ce nu fac deloc cinste unui medic.
SÃ…RÃ…CIE. Zilele trecute le-am facut o vizita "acasa", la Caminul din curtea Spitalului Clinic Fundeni. I-am gasit printre galeti cu var, muncitori, paturi vechi scoase in curte si cursuri de medicina. Erau in renovare. "Dupa cum vedeti, suntem in curatenie. Este un adevarat calvar. Nu avem apa calda, iar pana ieri nu aveam caldura si nici electricitate. Se schimba punctul termic, ceea ce e de laudat, insa nu avem decat o singura intrebare: de ce acum cand afara sunt doar cateva grade? De ce nu au instalat centrala in vara cand nu aveam nevoie de caldura? Asa se fac lucrurile in Romania, fara cap", ne-a spus Cristina, rezident urgente majore. Lucrarile de renovare au inceput in luna septembrie si au ca termen de executie 90 de zile. Timp in care vor fi inlocuite instalatiile sanitare, mobilierul, ferestrele si centrala termica, veche de peste 40 de ani. Caminul are 145 de camere si gazduieste in jur de 200 de medici rezidenti. Camerele sunt mici, nu au mai mult de noua metri patrati, cat pentru un sifonier, doua paturi si o chiuveta. AMENAJÃ…RI. Se lucreaza de zor, in plina iarnaCONDITII "EUROPENE". "Asa traim noi. Doua persoane intr-o cutie de chibrit. Astea sunt conditiile. Platim chirie doua milioane de lei pe luna pentru acest spatiu. Acum au inceput sa renoveze. Ne-au pus parchet si termopane. Nu avem apa calda, iar pana mai zilele trecute nu am avut nici caldura. Sa tot inveti in astfel de conditii. Cand am inceput facultatea de medicina, in 1995, speram ca lucrurile vor sta altfel. In vara termin rezidentiatul si ma gandesc cu groaza la ce ma asteapta. Cred ca am sa ma intorc acasa, la Brasov, si daca o sa am noroc poate o sa gasesc un post de medic. Dureros este faptul ca dupa 12 ani de scoala o sa iau un salariu de sapte milioane de lei. Cum sa nu te gandesti sa pleci din tara? Pai in tarile europene un medic stagiar are in jur de 1.500 de euro", ne-a povestit Mihnea, rezident neurolog.


LIPSURI. Fara apa, caldura, electricitate, fara bani in buzunar, fara o urma de speranta ca se va schimba ceva, ca viitorul unui tanar medic va fi unul mai bun, asa traiesc viitorii medici ai Romaniei. Cum isi mai pot pastra vie flacara pasiunii pentru aceasta meserie atat de complicata, in conditiile in care multi dintre ei sunt muritori de foame? Cum poate trai un medic specialist cu aceasta leafa de sapte milioane de lei? Sunt cateva intrebari pe care tinerii medici le adreseaza, prin intermediul Jurnalului National, ministrului Sanatatii. Banii de renovare au venit tarziu Caminul de rezidenti Fundeni apartine de Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar (CNPDS). "Problema este una singura. Cele doua camine ale Spitalului Fundeni nu sunt camine studentesti, nu le poti elibera trei luni pe an pentru renovare. Stiu ca nu e comod, dar sa nu uitam ca acum ceva timp in urma aceste camine erau in paragina. Abia in august am primit bani de la Ministerul Sanatatii si era normal sa fructific imediat aceasta ocazie. Este un necaz ca lucrarile au inceput in august-septembrie, insa atunci ne-au venit banii. Ce ma supara pe mine este faptul ca ei (n.r. - medicii rezidenti) nu au avut rabdare sa vada rezultatul, care cu siguranta va fi unul pe placul tuturor. Nu au jucat corect, puteau sa vina la mine inainte sa cheme televiziunea. In alta ordine de idei cred ca pentru binele medicilor rezidenti este necesara transformarea rezidentiatului in ciclu de studiu", ne-a declarat prof. dr Florian Popa (foto), director CNPDS. Cadrele medicale ies din sistemUn studiu realizat de Federatia Solidaritatea Sanitara cu sprijinul Ministerului Sanatatii arata ca foarte multe cadre medicale ies din sistemul sanitar. Astfel, numai in anul in curs au plecat peste 2.000 de angajati, dintre care 339 de medici, 1.835 de asistenti medicali si 54 din alte categorii de personal sanitar superior. Nu exista inca o statistica exacta a celor care au preferat sa plece in strainatate, insa tot mai multi rezidenti opteaza pentru aceasta solutie disperata.  Am primit la redactie Apel al medicilor rezidentiBuna ziua!
Imi cer scuze de stangacie si va rog sa ne acordati cateva minute noua medicilor care la rezidentiat am avut medii bune dar nu de "trecere"

Frustrarile noastre sunt multe, asa cum stie toata lumea dar salarizarea, conditiile sau unii "dinozauri din system palesc zilele astea si trec pe un loc second in situatia in care ne confruntam cu hotararea ministrului de a opri media la 599 puncte, o medie mare comparativ cu anul trecut-540(official pentru ca la repartitii a ascazut), sau cu anul 2005 cand s-a intrat in rezidentiat cu fabuloasa medie de 414 puncte(cam cu nota 4).

Nu stim daca dificultatea testelor(considerabila anul acesta) sau noutatea materiei sunt de luat in seama sau nu dar faptul ca la o concurenta mult mai mica decat in 2005 sunt respinsi medici mult mai pregatiti testate dupa materie modificata si in conditiile acestui masiv exod de medici de la absolventi pana la specialisti, cred ca acestea sunt demne de luat in seama!

Multi dintre noi nu au nici drept de libera practica-promotiile incepand cu 2005-asa ca multora ne ramane sa vindem cartofi prajiti la Mc Donald's

Suntem bataie de joc pentru minister si nu numai, suntem dezorganizati si debusolati!

Cerem presei o mana de ajutor!

Va multumim pentru rabdarea de a fi citit apelul nostru!

 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.