Conduce o afacere profitabila, emana un optimism debordant, e burlac convins si ar vrea sa intre in politica. Grecul Petros Giannou este unul dintre cei cinci cetateni comunitari care si-au exercitat ieri dreptul la vot in Romania.Petros Giannou, un cetatean european la Bucuresti „Mi se pare ca larga majoritate a oamenilor de afaceri si a investitorilor straini care au venit in Romania au venit doar sa faca bani. Nu se implica. Adica mie asta imi spune faptul ca doar cinci cetateni comunitari s-au inscris la vot. Eu am venit sa ma integrez." Asa isi motiveaza gestul de ieri Petros Giannou, un afacerist grec de 43 de ani, stabilit in Romania de aproape 14 ani. Reporterii Cotidianul l-au insotit ieri la vot pe elenul care se declara indragostit de plaiurile mioritice, in incercarea de a afla ce-l indeamna pe un cetatean strain sa vrea sa voteze aici, in conditiile in care romanii au demonstrat ca nu dau doi bani pe alegerile europarlamentare. Punctual mai ceva ca un ceas elvetian, jovial, politicos, imbracat asa cum ii sta bine unui afacerist care tine la eticheta, Petros Giannou a vrut sa stie din capul locului cu cine sta de vorba. Ne-a intrebat pe un ton raspicat daca sintem din „trustul lui Vintu", a dat din cap in semn de aprobare si a inceput sa-si depene povestea. Intr-o romana excelenta, Giannou spune ca s-a nascut in orasul peloponez Nafplio, despre care ne aminteste, cu trufie in glas, ca a fost prima capitala a Greciei moderne si ca a luptat cu nava proprie la razboiul troian, dupa cum mentioneaza Homer in „Iliada". Initial, nu vrea sa dea detalii despre viata sa, insa pe parcursul discutiei se relaxeaza si lasa de inteles ca provine dintr-o familie obisnuita, fara prea multi bani, ca are un frate profesor in Atena si ca aceeasi profesie si-ar fi dorit-o parintii si pentru el. I-a ascultat, insa nu pina la capat.

„Am facut Facultatea de Psihologie - Pedagogie in Atena, dar mi-am dat seama ca profesia nu se potrivea cu mine. Apoi m-am dus in Anglia, la Kingston University, unde am studiat managementul. Am lucrat la o firma de curierat ca sa ma intretin si sa platesc facultatea si, dupa ce am terminat-o, m-am intors in Atena", povesteste Giannou. Cu teoria invatata in scoala si cu meseria furata de la britanici, Petros a pornit cu capital zero propria firma de curierat in Atena. „A mers foarte bine, dar la inceputul anilor ’90 se tot auzea din Vest ca se fac bani buni in Europa de Est si m-am hotarit sa plec. Am vizitat aproape toate tarile din est, mai putin Albania, si m-am hotarit sa ramin in Romania, pentru ca mi-a placut; am simtit si ca oamenii sint mai primitori si mi s-a parut si mai usoara limba. Am ramas in Cluj, pentru ca am realizat ca eram prea mic ca sa ma lupt cu greii din Bucuresti", explica Giannou. A stat in Cluj pina in 2003 cind si-a vindut firma de productie de cosmetice si s-a hotarit sa vina in Bucuresti, pentru ca, spune el, a fost intotdeauna obisnuit sa traiasca in orase mari. Nici in Capitala nu a dat gres, chiar daca a schimbat din nou profilul afacerilor. Astazi conduce o societate de consultanta financiara cu un portofoliu satisfacator, din care fac parte in special persoane si firme elene. Desi are un fiu, student la Londra, Giannou nu s-a asezat la casa lui, sustinind ca e un „burlac convins".

Grecul este cu stirile politice la zi si mai bine pus la punct cu legislatia romaneasca decit un roman get-beget. Poate ca astfel se si explica succesul lui in afaceri. In privinta votului de ieri, era foarte hotarit de optiunea sa pe care nu a dorit sa o faca publica. L-a tradat insa cravata portocalie, dupa cum singur a spus zimbind. In plus, recunoaste ca-l stie personal pe Sorin Frunzaverde, dovedind din nou simpatie pentru PD. Diplomat, se abtine sa caracterizeze clasa politica autohtona, insa spune ca este de acord „cu eforturile presedintelui pentru reinnoirea clasei politice". „Eu cred ca rezultatul de astazi (n.r. - ieri), care pentru mine este foarte clar, o sa fie inceputul reformei clasei politice si inceputul unei majoritati care o sa duca mai departe tara", prezice Giannou. El si-ar dori sa intre intr-un partid, insa legislatia nu-i permite pina cind nu obtine cetatenia romana. „In Grecia, orice imigrant, chiar daca e din Africa si nu e cetatean grec, poate sa devina membru de partid, cu conditia sa stea legal acolo", incheie dezamagit Giannou.

Europeni cu simt civic Cinci alegatori comunitari din toata tara au optat sa voteze ieri la alegerile pentru Parlamentul European, doi in provincie si trei in Bucuresti. Printre acestia si o maicuta din Italia, pe numele ei laic Tereza Arculeo (60 ani - foto), care locuieste de 14 ani in judetul Vrancea. Potrivit Legii nr. 30/2007, toti cetatenii Uniunii Europene care au domiciliul stabil in Romania pot vota la alegerile pentru Parlamentul European, cu conditia sa nu fi votat si la euroalegerile din propria tara. Ca sa-si poata exprima optiunea, cetateanul comunitar trebuie sa faca o cerere la primaria din localitatea de domiciliu cu 60 de zile inainte de alegeri si sa declare pe propria raspundere ca nu a votat la el in tara la scrutinul european. Autoritatea Electorala Permanenta verifica datele despre cetatean si in maximum doua saptamini acesta primeste un raspuns de la primarie, care-i elibereaza si un act in baza caruia poate vota. De aceleasi drepturi se bucura si romanii stabiliti in statele Uniunii Europene. Cetatenii comunitari nu pot insa vota la alegerile nationale sau la referendumul din statul gazda, insa legea le permite sa voteze la alegerile locale. In Romania insa, acest drept le va fi acordat in viitor.

Cuvintul democratie provine din limba greaca. Aflati mai multe la www.cotidianul.ro/select