Blocul National Sindical incepe o campanie prin care vrea sa convinga populatia sa dea in judecata Guvernul pentru facturi umflate la electricitate.Blocul National Sindical (BNS) recomanda populatiei sa dea Guvernul in judecata, acuzind statul ca nu ar fi furnizat energie electrica ieftina in cuantum de 30 la suta din totalul consumului. Potrivit calculelor sindicalistilor, consumatorii casnici au platit energie electrica mai scumpa cu 170 de euro in ultimii trei ani si jumatate. „Inmultit cu 8 milioane de consumatori, rezulta 1,3 miliarde de euro, la care se adauga 700 de milioane de euro de la IMM-uri. Ajungem la doua miliarde de euro, care au intrat in buzunarele baietilor destepti care au luat energia si au vindut-o in acest fel", a explicat Matei Bratianu, prim-vicepresedintele BNS, citat de MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, consumatorii vulnerabili trebuie sa beneficieze de subventii, iar conform normelor europene, 30 la suta din energia electrica, ce face parte din cosul de energie al consumatorului casnic, trebuie sa fie energie ieftina, produsa in hidrocentrale sau de Nuclearelectrica. Sindicalistii sustin ca vor demara o campanie de informare a populatiei in toate judetele, cu conferinte locale si fluturasi in cutiile postale, si vor duce in tara formulare pentru actiune in instanta.

In schimb, Filip Carlea, consilier in Ministerul Economiei pe probleme de energie, spune ca „nu exista nici o norma sau o obligatie de la UE privind acordarea acestui procent de energie ieftina, e probabil o confuzie. Cu UE am negociat ca, pina in 2010, 33% din energia pe care o produce Romania sa fie energie verde, din surse regenerabile".

Initiatorul campaniei, liderul Federatiei Univers, Adolf Muresan, spune insa ca baza legala privind acest drept al consumatorilor captivi, pe fondul caruia pot da in judecata Guvernul, este un ordin al Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), dar ca nu stie exact care. „Este un ordin al presedintelui ANRE, al domnului Opris, de prin vara lui 2005, dar nu imi mai amintesc exact numarul, care prevede ca 30% din energia ieftina trebuie pusa deoparte si sa se vinda cu pret reglementat", a explicat Muresan.

In replica, ANRE spune ca din productia Hidroelectrica nu exista un procent standard care sa mearga obligatoriu la populatie. Mai mult, oficialii institutiei tin secret cifrele inregistrate pina acum. „Nu exista un asemenea procent, cifrele variaza pentru fiecare producator, dar vom introduce un astfel de procent pentru ca piata a devenit 100% libera", spune Viorel Alicus, director la Departamentul de preturi si tarife din cadrul Autoritatii.

Directorul a refuzat insa sa spuna cit din productia de energie a Hidroelectrica merge acum catre consumatorii casnici, pe motiv ca informatia este „confidentiala", iar divulgarea ei ar afecta pozitia societatii pe piata libera. Referitor la actiunea BNS, Alicus spune ca „este o initiativa, nu stiu daca cea mai buna", a conchis oficialul ANRE.

Formularele tip de actiune in instanta contra statului, intocmite de BNS, pe www.cotidianul.ro/select