Autorul pe care Cotidianul vi-l prezinta miercuri, irlandezul Sebastian Barry, este cunoscut mai degraba ca dramaturg decit ca romancier.

Piesele sale trateaza in mare parte acelasi subiect cu cel al romanului „Calea cea lunga", si anume destinul ingrat al irlandezilor loialisti care, atit in timpul Primului Razboi Mondial, cit si in razboiul anglo-irlandez, ce a avut loc intre 1919 si 1921, au luptat de partea dusmanului, fiind alaturi de trupele britanice. Cea mai cunoscuta piesa a lui Barry este „The Steward of Christendom", aparuta in 1995 si de atunci montata peste tot in lume. Aceasta este a cincea dintr-o serie dedicata familiei scriitorului. Personajul central al piesei este batrinul Thomas Dunne, in realitate strabunicul lui Sebastian Barry, care, ajuns la 75 de ani, este cuprins de remuscari pentru ca a fost loial Coroanei si incearca sa explice mecanismele tradarii sale. Batrin, singur, cu mintile pe jumatate pierdute, Dunne are un discurs incoerent in care amintiri din copilarie si din tinerete se amesteca cu tardive pareri de rau.

Departe de a fi fost cuiva simpatic, el era privit cu dispret de ambele tabere. Isi dorise sa ajunga seful Politiei Metropolitane din Dublin, dar superiorii sai englezi nu il avansau din pricina ca era un scirbos de „irlandez catolic". Pe de alta parte, loialitatea sa fata de Coroana l-a facut sa primeasca de la conationalii sai, dezgustati de tradarea sa, porecla de „catolic de castel." Dupa ce Irlanda si-a proclamat independenta, Thomas Dunne a fost trecut pe linie moarta si pus la stilpul infamiei. Pe masura ce tara sa isi recapata libertatea, „colaborationistul" devenea din ce in ce mai inlantuit. Pina si propria fiica ajunge sa-l urasca de moarte. Asemeni batrinului rege Lear, si Thomas Dunne sfirseste nebun si macinat de pareri de rau. Un om care refuzase libertatea tarii sale cere iertare pentru a fi el insusi eliberat. Este o piesa scrisa din persectiva lui Iuda cel cuprins de remuscari pentru ca realizeaza ca a tradat ce a avut mai de pret.

Personajul nu este judecat, ci mai degraba privit cu mila pentru ca Thomas Dunne a fost pedepsit tocmai prin a-si duce viata mai departe, trebuind sa se priveasca zilnic in oglinda si sa traiasca cu sine insusi. Sebastian Barry nu spune aici doar povestea strabunicului sau, ci si pe aceea a milioane de oameni care nu stiu nici pina in ziua de azi de partea cui e adevarul in conflictul dintre Irlanda si Marea Britanie.