Existenta unei crize pe piata valutara nu poate fi negata, avand in vedere evolutia cursului din ultima perioada, iar miscarile violente de curs nu sunt de dorit, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Nu pot sa neg (exitenta unei crize pe piata valutara - n.r.), cand au loc astfel de miscari de curs, a declarat Isarescu, la Realitatea TV.
El a adaugat ca scaderile accentuate, urmate de cresteri puternice de curs sunt specifice turbulentelor pe pietele financiare. De asemenea, Isarescu a aratat ca rata de schimb este o variabila importanta in toate economiile, iar pentru o economie mica si deschisa ca a Romaniei miscarile de curs nu fac bine. ''Desi tintim inflatia, nu suntem confortabili cu variatii mari de curs'', a spus Isarescu.

El a aratat ca rolul BNR este mai degraba de a atenua oscilatiile puternice ale ratei de schimb, banca centrala nefiind angajata in asigurarea unei stabilitati totale a cursului. Guvernatorul a reafirmat ca BNR isi rezerva dreptul de a interveni pe piata valutara fara aviz sau explicatii privind aceste miscari.
Referindu-se la desch iderea contului de capital, guvernatorul BNR a aratat ca Romania nu era total pregatita pentru aceasta operatiune, insa a fost o cerinta a UE. „Este adevarat, vrem nu vrem, ca in momentul in care am deschis contul de capital, ne-am deschis catre o piata care are valuri mari, pe care nu le poti impiedica doar cu dobanda sau cursul'', a spus Isarescu.

PSD cere celula de criza la BNR
PSD solicita constituirea unei celule de reactie a BNR, care sa combata efectele negative ale prabusirii leului, si intarirea dialogului dintre autoritatile romane si comunitare pentru solutiile la derapajele politicii macroeconomice.