CRESTE BURSA. Toti in­dicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) inregistrau cresteri la in­chiderea tranzactiilor de luni, fiind a doua sedinta consecutiva in care se apreciaza, dupa scaderile din ultimele doua saptamani. Indicele
CRESTE BURSA. Toti in­dicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) inregistrau cresteri la in­chiderea tranzactiilor de luni, fiind a doua sedinta consecutiva in care se apreciaza, dupa scaderile din ultimele doua saptamani. Indicele BET-FI, care inglobeaza actiunile SIF, a inregistrat ca mai mare cres­tere, de 3,52%. Indicele gene­ral al pietei, BET-C, a urcat cu 1,87%, iar BET, indicele actiunilor lichide, s-a apreciat cu 1,35%. Valoa­­rea transferu­rilor a fost de 50,45 mili­oane de lei, cele mai lichide fiind ac­tiu­nile SIF Oltenia si SIF Moldova.   CURS VALUTAR. BNR a publicat ieri un curs de 3,5921 lei/euro, cu trei bani mai mic decat cel de vi­neri, de 3,6221 lei/euro, cand s-a inregistrat nivelul maxim al ul­ti­melor 19 luni. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat sambata ca nu poate fi negata exis­tenta unei crize pe piata valutara, avand in vedere evolutia cursului din ultima perioada, iar mis­carile violente de curs nu sunt de dorit.   ACTIONARIAT. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dez­voltare (BERD) investeste pa­na la 105 milioane euro pentru preluarea unei participatii de 10% la Veolia Voda, holdingul care grupeaza activitatile companiei fran­ceze Veolia Water din Europa Centrala si de Est. In Romania, Veolia Water, divizie a grupului francez de utilitati Veolia, detine 83,7% din actiunile Apa Nova si a inre­gistrat, anul trecut, venituri de peste zece miliarde de euro.  DESCENTRALIZARE. Transelectrica trebuie sa treaca in subordinea unei alte autoritati a statului decat Ministerul Econo­mi­ei si Finantelor. Potrivit lui Ale­xandru Sandulescu, director de politici energetice in cadrul MEF, regulile europene in privinta des­cen­tralizarii sectorului energetic cer ca operatorul de sistem sa fie trecut sub alta autoritate a statului daca acesta detine si producatori.   INTERDICTIE. Taranii care au optat pentru un sistem nonprofesional de crestere a animalelor risca o amenda de la 1.000 de lei la 2.000 de lei daca vand porci sau carnea acestora. Ca si in 2006, planul national de eradicare a pestei porcine le cere crescatorilor sa-si declare exploatatia fie profesionala - situatie in care pot vinde, insa trebuie sa respecte toate normele sanitar-veterinare - , fie nonprofesionala - nu sunt obligati sa respecte normele, insa produc doar pentru autoconsum.   FINANTE. Bugetul general consolidat a inregistrat, in primele zece luni ale anului, un excedent bugetar de 450 de milioane de lei,  reprezentand 0,12% din PIB, rezultat din venituri de 105,815 miliarde de lei si cheltuieli de 105,365 miliarde de lei. Surplusul bugetar este in scadere fata de finele lunii septembrie, cand bugetul a inregistrat un excedent de 0,19% din PIB.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.