Gruparea terorista Hezbollah profita de criza politica din Liban pentru a racola mii de luptatori noi, de toate etniile si religiile. Mandatul presedintelui Emile Lahoud s-a incheiat vineri, insa parlamentul de la Beirut nu a reusit pina acum sa desemneze un inlocuitor. In plus, inainte de a parasi functia, Lahoud a decretat starea de urgenta si a avertizat ca tara ar putea cadea prada unor violente interne. Imediat, armata a inceput sa patruleze pe strazi, in special seara si noaptea.

Premierul Fouad Siniora a declarat ca Libanul e un loc sigur, iar cetatenii nu au de ce sa se teama. Totusi, panica s-a raspindit printre oameni cu viteza luminii, iar gruparea Hezbollah a profitat de sentimentul de nesiguranta al localnicilor pentru a incepe o campanie de recrutare si inarmare. Potrivit cotidianului „Telegraph", organizatia a renuntat la specificul sau exclusiv siit si s-a indreptat catre comunitatile de sunniti, crestini si chiar druzi din Liban. Reprezentantii Hezbollah promoveaza ideea unei „opozitii unite fata de guvern" in incercarea de a-si atrage cit mai multi simpatizanti. „Miscarea Hezbollah e nerabdatoare sa extinda ostilitatea fata de Israel si sa o transforme intr-o cauza comuna, pentru care lupta si alte comunitati, nu doar cea siita", a declarat analistul Patrick Haenni. Potrivit generalului libanez Amin Hotait, organizatia terorista si-a inceput campania de recrutari inca din vara lui 2006, imediat dupa incheierea razboiului cu Israelul. Ea s-a intensificat insa in ultimele saptamini, odata cu agravarea crizei politice.

O data cu atragerea de militanti din diverse medii religioase, Hezbollah si-a intensificat si campania de inarmare. Abu Roub, un comerciant local de arme, spune ca vinzarile sale s-au triplat in ultimii doi ani. „Inainte de moartea lui Hariri, in 2005, aici era prosperitate si aproape ca nu vindeam nimic. Acum, lucrurile s-au schimbat. Ma astept la ce-i mai rau pentru Liban",

a spus el. (I.M.)