Leul a incheiat o noua saptamana "nebuna", cu fluctuatii foarte mari ale cotatiilor in sedinta de vineri. Saptamana a inceput in crestere, marti fiind depasit pragul de 3,5 lei, iar vineri cel de 3,6 lei, cotatiile urcand pana aproape de rezistenta d
Leul a incheiat o noua saptamana "nebuna", cu fluctuatii foarte mari ale cotatiilor in sedinta de vineri. Saptamana a inceput in crestere, marti fiind depasit pragul de 3,5 lei, iar vineri cel de 3,6 lei, cotatiile urcand pana aproape de rezistenta de 3,7 lei, nivel care se mai intalnise in piata la sfarsitul lui 2005. Vineri, piata s-a deschis la 3,6450 lei, pentru ca in numai cateva ore sa urce la 3,6950 lei. Acesta a fost momentul unei corectii bruste a cotatiilor, euro coborand pana la 3,5970 lei. In opinia unor dealeri, scaderea euro se datoreaza unei interventii a BNR, care a dorit sa dea un semnal ca deprecierea leului este una prea mare. Acesta ipoteza este plauzibila, avand in vedere ca guvernatorul bancii centrale a recunoscut la sfarsitul saptamanii trecute ca institutia pe care o conduce a intervenit la inceputul lui iulie, atunci cand exista riscul ca euro sa scada sub pragul de 3 lei, nivel considerat nesustenabil pentru economia Romaniei. Este foarte posibil ca in urmatoarele zile sa vedem euro stabilizandu-se in jurul pragului de 3,55 lei, unul care convine exportatorilor, asigurand, in acelasi timp, o franare a importurilor, care apasa puternic asupra deficitului de cont curent. O astfel de stabilizare ar conveni BNR, care nu ar mai trebui sa decida o noua majorare a dobanzii de politica monetara. Cursul mediu al dolarului a urcat saptamana trecuta de la 3,4833 la 2,4484 lei, ajutat de aprecierea euro, in conditiile in care paritatea euro/dolar a atins vineri un maxim istoric de 1,4967 dolari. Vineri, pe piata monetara, dobanzile interbancare overnight au crescut usor la 5% de la nivelul de joi de 2 - 2,50%. Dealerii se asteapta ca dobanzile overnight sa revina de luni la normal, in apropierea nivelului dobanzii de politica monetara, de 7,50% pe an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.