Saptamana trecuta in piata la termen de la Sibiu au fost tranzactionate 70.463 contracte futures, valoarea lor reprezentand echivalentul a 242 milioane lei.
Evolutia puternic depreciativa a monedei nationale a determinat o crestere a lichiditati
Saptamana trecuta in piata la termen de la Sibiu au fost tranzactionate 70.463 contracte futures, valoarea lor reprezentand echivalentul a 242 milioane lei.
Evolutia puternic depreciativa a monedei nationale a determinat o crestere a lichiditatii in piata raportului euro/leu, fiind tranzactionate 1.648 contracte.
"Lichiditatea din piata a fost asigurata atat de speculatori, cat si de cei care au dorit sa isi protejeze operatiunile comerciale fata de riscurile valutare, comenta un broker. Ultimele declaratii ale guvernatorului BNR au aratat ca piata este monitorizata cu atentie, iar excesele cursului, in sus sau in jos, sunt taxate cu rapiditate. S-a confirmat interventia din vara a BNR, iar miscarea de vineri, cand euro urcase aproape de 3,7 lei, iar cotatiile au coborat la 3,61 lei, indica o noua intrare in piata a bancii centrale. Probabil ca de acum inainte raportul euro/leu isi va cauta un nivel de echilibru, care va trebui sa fie acceptat si de BNR. S-ar parea ca pragul va fi cel de 3,7 lei, nivel pe care l-au luat in calcul si cei care au tranzactionat optiuni Call la un pret de exercitare de 3,6 lei pentru care s-au platit prime de 10 bani".
Pentru scadenta de luna viitoare, tranzactiile de luni si marti s-au realizat in culoarul 3,48 - 3,5 lei, investitorii ramanand inca in expectativa. Urmatoarele sedinte au fost "fierbinti", preturile fluctuand miercuri intre 3,5045 si 3,55 lei, joi ele urcand pana la 3,6353 lei. Vineri piata s-a deschis la 3,57 lei si a urcat pana la 3,69 lei, pentru ca ultimele tranzactii sa aduca o scadere la 3,58 lei, cu circa trei bani sub cotatiile, de la aceea ora, din piata valutara.
Pentru martie viitor tranzactiile au fost realizate la preturi de 3,52 - 3,635 lei, inchiderea de vineri realizandu-se la 3,6 lei, in timp ce pentru septembrie ele au fost de 3,5 - 3,59 lei, pretul de cotare de la finele saptamanii find de 3,59 lei, semn ca pe termen lung se anticipeaza o evolutie pozitiva a leului.
Pe piata unde se tranzactioneaza contractele SIBGOLD, pe uncia de aur, preturile pentru scadenta de luna viitoare au avut o tendinta ascendenta, ele urcand de la 780 la 805 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.