Noul Cod de procedura penala restringe drepturile omului, nu le largeste, asa cum clameaza ipocrit sustinatorii actului normativ.

Orice sistem penal, din orice colt al lumii, este gindit ca un mecanism de aparare al celor lipsiti de aparare, mai precis al cetatenilor care nu si-au facut din agresarea semenilor un scop in viata. Pentru ca acest sistem sa fie eficient, legiuitorul trebuie sa gaseasca echilibrul optim intre instrumentele puse la dispozitia avocatilor statului (procurorii) si posibilitatea de a controla aceste instrumente (proceduri), astfel incit sa previna eventuale condamnari abuzive.

Noul Cod de procedura penala creeaza insa un dezechilibru evident in combaterea criminalitatii in favoarea infractorilor. Regimurile perchezitiilor, interceptarilor convorbirilor telefonice, al duratei urmaririi penale sint in masura sa restringa drastic cimpul de actiune al procurorilor, astfel incit acestia nu vor mai putea proba mare lucru in instante. De exemplu, faptul ca nu vor putea fi folosite ca probe interceptarile convorbirilor telefonice obtinute inaintea declansarii urmaririi penale reprezinta un cadou nesperat facut capilor crimei organizate. Aceasta pentru ca interceptarile probeaza, in mare parte din cazuri, intentia cu care a fost comisa infractiunea. Or, fara probarea intentiei, infractiunea nu poate fi penalizata. In acest fel, o intreaga societate devine vulnerabila in fata activitatilor criminale. Societate care are de ales intre doua rele extreme: fie se supune, pe model sicilian, capriciilor mafiei, fie decide, pe modelul Americii clasice, autoapararea individuala, deci se indreapta tot spre un nivel sporit al violentei.

Pericolul de a avea un Cod de procedura penala inutilizabil nu a trecut cu totul, chiar daca presedintele Traian Basescu a retrimis actul in Parlament si in pofida apelului catre parlamentari lansat de ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu. Aceasta pentru ca, la precedentul vot, Codul a trecut cu o majoritate covirsitoare. Rezultat previzibil la o noua votare a legii. Caz in care orice ar incerca ulterior schimbarea Codului va fi pus in fata unei dificultati majore: cum sa fie modificat in asa fel incit sa nu fie afectat principiul constitutional al legii penale mai favorabile? Constitutia spune ca, o data ce i-ai facut infractorului un cadou, marfa vinduta nu se schimba. Orice avocat va demonstra, fie in instanta, fie la Curtea Constitutionala, „incalcarea drepturilor infractorului".