Stacy Keach s-a documentat involuntar pentru rolul din serial, cu 22 de ani in urma, cind a fost condamnat la inchisoare pentru posesie de droguri.

Spre deosebire de majoritatea colegilor de platou care s-au plins ca zidurile puscariei ii claustreaza, actorul care interpreteaza rolul Henry Pope din „Prison Break", serialul adus pe DVD de Cotidianul in premiera in Romania, sustine ca filmarile intr-o inchisoare reala au fost floare la ureche. Stacy Keach, supranumit Laurence Olivier al Statelor Unite, nu a facut niciodata un secret din faptul ca a fost condamnat la sase luni de inchisoare pentru posesie de cocaina. Chiar daca au trecut mai bine de 20 de ani de atunci, actorul isi aminteste perfect timpul petrecut in celula si spune ca experienta cu pricina i-a folosit drept sursa de inspiratie pentru rolul din serial.

„Dintr-o data ma aflu intr-o situatie in care pot sa profit de o perioada de timp din viata mea, care la momentul la care s-a petrecut a fost umilitoare si devastatoare pentru cariera mea. La vremea aceea credeam cu adevarat ca am terminat-o cu actoria. Acum, dupa 22 de ani, ma uit in urma si realizez ca intimplarea respectiva mi-a fost trimisa de la Dumnezeu sa faca parte din documentarea mea", declara Keach intr-un interviu pentru 20th Century Fox.

Fostul condamnat joaca in „Prison Break" rolul directorului Henry Pope a carui filosofie despre detentie este contrara principiilor generale, potrivit carora inchisoarea este locul in care infractorii isi ispasesc pedeapsa. Pope a si instituit un program de reabilitare a detinutilor, in care acestia se pot inscrie sa lucreze intr-unul dintre domeniile pe care le considera apropiate lor: gradinarit, pictura, constructii.

Stacy Keach spune ca personajul lui seamana foarte bine cu directorul inchisorii din Londra, in care si-a petrecut jumatate de an, motiv pentru care il si foloseste drept model. „Brian Hargrove, directorul Penitenciarului Redding, era un tip plin de compasiune. Mi-a dat de lucru in biblioteca, m-a pus sa citesc scrisorile detinutilor analfabeti si avea grija ca in fiecare zi sa imi petrec timpul intr-un mod constructiv", isi aminteste actorul.

Pe de alta parte insa, atmosfera din inchisoarea reala nu suporta comparatie cu cea din film. „Joliet (n.r. - inchisoarea in care au fost filmate mai bine de jumatate dintre scenele primului sezon de «Prison Break») este un mediu mult mai deschis. In Redding erau usi de metal, nu gratii, iar in loc de toalete aveam galeti de plastic. Joliet este un loc foarte fotogenic, cu un minunat aspect gotic, e un club de tara fata de Redding", explica Stacy Keach. De altfel serialului i s-a reprosat ca nu recreeaza mediul sumbru tipic pentru o inchisoare reala, asa cum spre exemplu o face „Oz", insa „Prison Break" cistiga la puncte cind vine vorba despre intriga, scenariu sau interpretare.