Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korody, a inaugurat, ieri, la Copsa Mica, una din cele 117 statii de monitorizare a calitatii aerului amplasate pe teritoriul Romaniei in zonele cu poluare mare. Cu fastul unui oras in care primar es
Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korody, a inaugurat, ieri, la Copsa Mica, una din cele 117 statii de monitorizare a calitatii aerului amplasate pe teritoriul Romaniei in zonele cu poluare mare. Cu fastul unui oras in care primar este liberalul Mihalache Daniel Tudor, care pana sa ajunga in functie combatea energic poluarea produsa de grecii de la Sometra Copsa Mica, Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului "s-a imbogatit", in mod oficial, o noua statie, chiar daca aceasta functioneaza aici de mai multe saptamani. "Am ales, simbolic, sa inauguram aceasta statie de la Copsa Mica pentru ca aceasta zona este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai poluate din Romania", si-a justificat ministrul Korody prezenta la eveniment. Sensibila de la Bucuresti, situatia este vazuta cu totul altfel de reprezentantii Agentiei de Mediu Sibiu. Acestia sustin ca in anul 2007 investitorul grec de la Sometra nu a produs poluari grave, singurele amenzi fiind date numai pentru emisiile de sulf.


FÃ…RÃ… FUM. Ca o curiozitate, ieri, pe durata ceremoniei, cosurile combinatului de la Copsa Mica nu au functionat. Localnicii s-au declarat surprinsi ca la orele amiezii nu este activitate, in conditiile in care zilnic aerul este greu de respirat. Reprezentantul investitorului grec a declarat ca "nu este nimic iesit din comun, se lucreaza, asa este mereu". Statiile sunt legate in retea. Reteaua reprezinta unul dintre cele mai complexe si mai moderne sisteme de monitorizare a calitatii aerului din Europa. Echipamentele sale vor fi integrate astfel incat sa furnizeze date privind calitatea aerului, in concordanta cu cerintele legislatiei nationale. De asemenea, Sistemul National de Monitorizare a Calitatii Aerului este conceput astfel incat sa fi in deplina concordanta cu sistemele existente in UE. Desi nu exista solutii pentru schimbarea situatiei, orasul Copsa Mica detine tristul record de cel mai poluat oras din Europa. Produsa cu precadere in perioada comunista, poluarea a afectat in principal solul si apa freatica, iar de aici consecintele umane sunt greu de monitorizat in timp. Reteaua de monitorizare a calitatii aerului din Romania cuprinde 117 statii automate de monitorizare a calitatii aerului si 17 statii mobile: 20 statii de tip trafic; 47 statii de tip industrial; 30 statii de tip fond urban; 12 statii de tip fond suburban; 5 statii de tip fond regional; 3 statii de tip EMEP.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.