Pe Marea Nordului, presarata de minele smulse de furtuna, opt vapoare au facut ieri explozie. Cea mai formidabila retea de mine din cate s' au pus vreodata paralizeaza navigatia in apele nordice. Dramaticul sfarsit al vaporului "Simon Bolivar", care
Pe Marea Nordului, presarata de minele smulse de furtuna, opt vapoare au facut ieri explozie. Cea mai formidabila retea de mine din cate s' au pus vreodata paralizeaza navigatia in apele nordice. Dramaticul sfarsit al vaporului "Simon Bolivar", care ciocnindu-se de o mina s' a scufundat in cateva clipe, preocupa intreaga opinie publica, atat a tarilor beligerante cat si a neutrilor. Ziarele engleze relateaza pe larg, dand amanunte zguduitoare, scene de un tragism ce intrece inchipuirea. Parinti care si-au vazut copii murind in valuri, femei zbatandu-se intre viata si moarte. Numarul victimelor anuntate oficial de ziarele olandeze e de 99 de morti si de 136 de disparuti, iar compania regala de navigatie olandeza arata ca numarul lor nu este inca definitivat. Ziarele olandeze aduc elogii echipajelor vaselor care au dus la opera de salvare a naufragiatilor. Presa reproduce versiunile engleza si germana cu privire la cauzele catastrofei, fara a lua insa pozitie. Ele arata numai ca explozia a fost foarte puternica, peretii vasului prefacandu-se in tandari. Razboiul, prin urmare, isi face drumul lui de sange si de jale, cu sau fara voia oamenilor. A fost deajuns scanteia care l-a aprins, pe pamant si pe ape, moartea a incins o hora larga, tot mai larga.
ZIUA, 26 noiembrie 1939


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.