Cinstea si onestitatea din viata publica au fost inlocuite, imediat dupa revolutie, de vorbe goale, de hartuieli intre partide care oricum nu intereseaza pe nimeni.

Toate dezbaterile politicienilor au un aer de oboseala, de vorbe mestecate in gol, de suparari previzibile intr-o opozitie care isi arata limpede lipsa de credibilitate. Orice om din tara asta intrebat despre politica si politicieni va spune din prima ca toti mint, fura si dorm in Parlament. Aceste adevarate stereotipii populare valorizatoare au motivatii de bun-simt. Ce credibilitate poate sa aiba un partid cu palavragii de duzina care cred ca alegatorii merita cel mult sa fie mintiti, ca politica este hotie la drumul mare si capatuiala nerusinata. Totul ar trebui reconstruit si nimic nu se poate face din cauza blocajului intern al partidelor care sint prizonierele unor oameni cu idei putine, cu biografii sumbre, cu obrazul gros si cu tupeul, aroganta si suficienta pe masura.

Ce poti cere unui liberalism in care stralucesc aparitii publice de felul lui Remes? Partidele au toate asemenea intrusi, nu este nici unul care sa fie scutit de acestia. Toti se pretind prin fals si uz de fals social-democrati, crestin-democrati, liberali. Minciuna si iarasi minciuna. Politicienii nostri fura si mint, vorba populara: unii stau Ąde sase" si altii dau tunul.

La televizor vorbesc cu mestesugiri retorice despre orice li se cere si dimineata umbla cu caltabosii. O sa mi se spuna ca judec global si neproductiv, ca nu sint toti asa, numai ca acest alibi al hotilor, al spagarilor si al smenarilor de partid nu are nici o relevanta atita vreme cit prin Parlament trec legi menite sa apere hotii de lux ai Rominiei. Tara ar trebui smulsa din mina acestor nenorociti aroganti care ne iau de prosti si-i compromit si pe cei care sint altfel si care oricum nu conteaza, o data ce legile, strategiile si numirile in functii guvernamentale sint apanajul increngaturilor mafiote. Sint constient de capcana logica a judecatii colective: daca toti sint vinovati, nu e nimeni. Voi continua, cu toate acestea, sa judec abuziv si nedrept atita vreme cit cei nevinovati nu fac nimic impotriva celorlalti.

Toti sint complicii lui Remes si au stat de paza ca Muresan sa-i poata descarca in liniste caltabosii dinportbagaj. Toti!

Daniel Vighi este scriitor si profesor la Universitatea de Vest din Timisoara.