Daca aveti ocazia de a trece prin Brasov, e musai sa vizitati si Cetatea Rasnov. De cativa ani un investitor italian, Alberto Drera, a inceput reconstructia cetatii pentru a o transforma intr-un obiectiv turistic foarte atractiv.
Cetatea Rasnov
Daca aveti ocazia de a trece prin Brasov, e musai sa vizitati si Cetatea Rasnov. De cativa ani un investitor italian, Alberto Drera, a inceput reconstructia cetatii pentru a o transforma intr-un obiectiv turistic foarte atractiv.
Cetatea Rasnov nu are un stil arhitectonic pretentios, ci unul simplu, apropiat de constructia caselor obisnuite, adaptat cerintelor de fortificare, aerul medieval pastrandu-se si acum dupa 500 de ani de existenta. Pentru materialul de fortificatii au fost intrebuintate piatra si caramida, inaltimea zidurilor este de 5 metri, iar latimea cea mai mare o prezinta zidul sudic care in unele locuri are un metru si jumatate.
Zidurile, ca si turnurile, erau acoperite cu tigla pentru a preveni incendiile provocate de asediatori. Traseul zidurilor este neregulat, din cauza terenului accidentat de la marginea culmii dealului pe care il inconjoara, fapt care imprima zidului cetatii profilul unei masive centuri zimtate.
Cetatea este alcatuita dintr-o incinta exterioara amplasata in fata zidului estic al cetatii, marginita de un zid fortificat si dotat cu un turn patrat, si dintr-o incinta interioara care este inconjurata de zidurile si turnurile cetatii.
Din trei parti, sud, vest si nord, zidurile sunt marginite de pante abrupte de circa 150m inaltime, foarte greu de urcat. Intreaga incinta superioara este aparata de turnuri exterioare grupate pe latura de nord si coltul de vest. Partea estica a cetatii era mai vulnerabila din punct de vedere al obstacolelor naturale, deoarece avea forma de sa usor de trecut. Pentru a intariicapacitatea de aparare, cetatea prezinta in acest sector cele mai puternice fortificatii. In Cetatea Rasnov, taranii dispuneau de case pentru fiecare familie, existau o capela, o scoala, depozite si un loc destinat turmelor.
Laturile de vest, nord si est erau aparate de o galerie continua, doua anteforturi si sapte turnuri, pe latura de sud, mai abrupta, erau numai doua turnuri.Prima atestare istorica a cetatii dateaza din 1335Rasnovul este mentionat documentar pentru prima data in anul 1331, iar in Evul Mediu si in Epoca moderna se numara printre cele 12 sate ce formau districtul Brasov pomenit in documente la 1377. Dezvoltarea Rasnovului in secolului al XIII-lea a suferit o grea lovitura in urma invaziei tatarilor din anul 1241 cand Ţara Barsei a fost pustiita. Pentru a se apara impotriva invaziilor viitoare si impotriva incalcarilor nobililor feudali, locuitorii Rasnovului au ridicat pe varful unui deal din apropiere aceasta cetate de refugiu si aparare. Prima mentiuna a cetatii dateaza din anul 1335, cu ocazia unei noi navaliri a tatarilor cand a fost pustiita din nou Ţara Barsei, in afara de cetatea de pe Tampa si Cetatea Rasnovului care nu au putut fi cucerite.
Amplasarea orasului Rasnov pe drumul comercial ce leaga Transilvania de Ţara Romaneasca i-a asigurat o dezvoltare economica timpurie.
Asezarea a fost in primul rand un centru comercial de tranzit inca din 1427, cu drept de targ saptamanal acordat de regele Sigismund de Luxemburg si care si-a pastrat importanta vecinatatii Brasovului, cel mai mare centru comercial din sudul Transilvaniei in relatiile cu sud-estul Europei.Constructorii cetatii au fost niste simpli taraniRidicata pe dealul ce se inalta la sud de centrul asezarii Rasnov prin efortul colectiv al locuitorilor din aceasta asezare, ajutati de cei din comunele invecinate, Cristian si Vulcan, Cetatea Rasnov s-a numit "Cetate Ţaraneasca" deoarece principala ocupatie a constructorilor era agricultura.
Denumirea s-a mentinut de-a lungul veacurilor, deoarece asezarea a pastrat, chiar in epoca de inflorire a breslelor, un pronuntat caracter agrar. Cetatile taranesti au facut parte dintr-un sistem de aparare al localitatilor transilvanene expuse invaziilor.
Acolo unde asezarea era in camp deschis au fost fortificate bisericile, acestea devenind adevarate cetati. In locurile unde configuratia geografica a terenului oferea obstacole naturale, acestea au fost fortificate cu mai mult succes. Este cazul Cetatii Rasnov si al Cetatii Rupea.
In niciun caz, construirea cetatii nu poate fi atribuita cavalerilor teutoni, cum gresit s-a afirmat de unii istorici, caci nu exista nicio mentiune documentara in acest sens.
Nucleul principal al cetatii are accesul amenajat pe latura de est, intrarea fiind prevazuta cu un bastion circular, pe aceeasi latura aflandu-se si un turn poligonal.
In interiorul incintei se pastreaza ruinele a peste 30 de case menite sa-i adaposteasca pe locuitorii asezarii sau bunurile acestora. Cele mai importante sunt scoala, capela si locuinta preotului.
Cercetarile arheologice din 1970 si cele mai recente au descoperit in cetatea exterioara o capela dreptunghiulara cu absida semicirculara si se crede ca ar putea fi vorba de Capela Sf. Gheorghe pomenita in documente si databila, dupa cercetarea arheologica, in sec. XIV.Scurt istoricAnul 1335 - Prima mentiune documentara a Cetatii Rasnov
Anul 1421 - Cetatea Rasnovului rezista unui asediu turcesc
Anul 1427 - Regele Sigismund viziteaza Cetatea Rasnovului
Anul 1438 - Turcii ataca din nou cetatea, dar nu o pot cuceri
Anul 1600 - Mihai Viteazul s-a oprit aici dupa infrangerea de la Miraslau
Anul 1612 - Cetatea este obligata sa capituleze din lipsa de apa
1623-1640 - Se sapa fantana din centrul Cetatii Rasnov
Anul 1850 - Cetatea este lasata in parasire
1658-1661 - Datorita invaziilor, rasnovenii stau vreme de trei ani in cetate
Anul 1659 - Este construita capela din cetate
Anul 1691 - Batalia de la Zarnesti dintre generalul Heisler si turci
Anul 1716 - Marele incendiu, cetatea este puternic afectata
1787-1789 - Razboiul ruso-turc, rasnovenii traiesc mai mult in cetate
Anul 1802 - Cladirile din interiorul incintei mici a cetatii au fost grav afectate de cutremur
Anul 1821 - Miscarea revolutionara condusa de Tudor Vladimirescu, in cetate se retrag refugiatii din Ţara Romaneasca
1848-1849 - Ultima sa misiune ca loc de refugiu si aparare
Anul 1850 - Ultimele instalatii de aparare sunt retraseMuzeul Cetatii Rasnov valorifica piese din trecutul acestor locuri si prezinta pe scurt franturi din istoria locala si din viata personalitatilor ce au trait sau au influentat viata locuitorilor, cat si mestesuguri si obiceiuri din zona. In muzeu se gasesc fotocopii de documente, diferite tipuri de arme, unelte de tot felul, stampe, obiecte de epoca, armuri, porturi ale secolului. De asemenea, sunt expuse si cateva obiecte mai neobisnuite pentru timpul nostru, dar comune in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, cum ar fi: o masca de tortura si un jug pentru transportarea condamnatilor.Fantana a fost sapata timp de 17 ani intre 1623-1640 de catre doi prizonieri turci carora li se promisese eliberarea la terminarea ei, avea o adancime de 146 metri si a fost utilizata pana in anul 1850, cand din cauza ruperii rotii a fost abandonata. Fantana asigura traiul cvasinormal al populatiei pe termen lung, conferind un grad sporit de siguranta cetatii, deoarece nu mai trebuia deschisa poarta pentru alimentarea cu apa a populatiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.