Studiul de fezabilitate al proiectului Nabucco care va trece si prin Romania va fi finalizat pana la sfarsitul anului, iar constructia gazoductului ar putea incepe in 2009, urmand sa se finalizeze pana in 2015, a declarat Andris Piebalgs comisar euro
Studiul de fezabilitate al proiectului Nabucco care va trece si prin Romania va fi finalizat pana la sfarsitul anului, iar constructia gazoductului ar putea incepe in 2009, urmand sa se finalizeze pana in 2015, a declarat Andris Piebalgs comisar european pentru energie, informeaza RFI citat de Rador. "Controversatul proiect Nabucco, de constructie a unui gazoduct central si sud-european, care ar strabate Europa din Austria si pana in Turcia si ar aproviziona continentul cu gaz provenind din Iran, poate fi realizat pana in 2015, conform Comisiei Europene si comisarului energiei, Andris Piebalgs. Studiul de fezabilitate al proiectului, platit de CE, va fi gata pana la sfarsitul anului, iar constructia ar incepe in 2009", a transmis corespondentul Radio France International. Comisarul european pentru energie si coordonatorul proiectului Nabucco, Jozias Van Aartsen, au prezentat presei, la Bruxelles, ultimele progrese ale proiectului. Potrivit lui Van Aartsen, banii nu sunt o problema pentru demararea lucrarilor. "Problema tine mai degraba de componenta politica a proiectului si de relatia cu Rusia, care, asa cum era de asteptat, nu poate vedea cu ochi buni diversificarea surselor europene de aprovizionare energetica", a spus oficialul european, potrivit RFI. Van Aartsen a aratat ca Rusia a facut diferite declaratii ostile fata de Nabucco in prima jumatate a acestui an, apoi nu a mai spus nimic. "UE nu isi poate prelungi pe termen lung dependenta energetica de Rusia si Rusia insasi intelege aceasta", considera coordonatorul proiectului. Acesta a mai aratat ca o alta problema, tot politica, ar fi faptul ca Nabucco s-ar aproviziona din zacamintele de gaz iranian, dar aici UE isi pastreaza distanta si se bazeaza pe contractele comerciale intre Turcia si Iran, mai transmite corespondentul RFI. Proiectul Nabucco are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale UE, care este dependenta de Rusia, prin construirea unui gazoduct care va porni de la Marea Caspica si va ocoli Rusia. Conducta va avea o lungime de circa 3.300 de kilometri, iar punctul de inceput va fi la granita Turciei cu Georgia si Iranul, urmand ca gazoductul sa treaca prin Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. In perioada urmatoare, cei cinci participanti la compania de proiect, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria) si Botas (Turcia), vor decide care va fi cel de-al saselea partener, favoriti fiind Gaz de France si RWE (Germania).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.