Oferta publica initiala a operatorului national de transport al gazelor se deruleaza pina pe 7 decembrie. O actiune costa 191,92 lei.

Investitorii care doresc sa subscrie la oferta publica initiala de la Transgaz o pot face incepind
Oferta publica initiala a operatorului national de transport al gazelor se deruleaza pina pe 7 decembrie. O actiune costa 191,92 lei.

Investitorii care doresc sa subscrie la oferta publica initiala de la Transgaz o pot face incepind de astazi pina pe 7 decembrie. Subscrierea se poate face la sediul Managerului Ofertei si la unitatile teritoriale ale Grupului de Distributie (adica unitatile Raiffeisen, Raiffeisen Capital&Investment si SSIF Intercapital Invest). Orarul pentru efectuarea subscrierilor pe perioada ofertei este zilnic intre 9.00 si 15.00, de luni pina vineri, pe toata durata perioadei de subscriere, respectiv 9.00 - 13.00 in ultima zi a ofertei. Subscrierea se realizeaza prin completarea formularului de subscriere, care va fi disponibil la sediul unitatilor enumerate mai sus.

Potrivit datelor din prospectul ofertei publice initiale (IPO) Transgaz, suma minima pentru investitorii mici care doresc sa cumpere actiuni este de 2.000 de lei, iar pentru cei mari - de 500.000 de lei. Valoarea unei actiuni Transgaz este de 191,92 lei. Oferta publica initiala de la Transgaz Medias va avea o valoare de 63,5 milioane de euro, pentru 10% dintre actiunile sale. In cadrul IPO Transgaz, 40% dintre actiuni vor fi alocate pe transa investitorilor mici (investitie 2.000-499.999 lei), iar 60% pe transa investitorilor mari (peste 500.000 de lei).

Pentru a putea fi acceptate, formularele de subscriere trebuie insotite de mai multe documente, in functie de fiecare tip de investitor. Astfel, persoanele fizice care subscriu in nume propriu au nevoie de buletinul sau cartea de identitate (original si copie), respectiv de pasaport (original si copie) pentru investitorii cetateni straini. De asemenea, mai este nevoie de o copie dupa dovada efectuarii platii prin virament bancar.

In caz de suprasubscriere, investitorilor li se va rambursa diferenta dintre suma platita drept contravaloare a actiunilor subscrise si contravaloarea actiunilor alocate, in maximum zece zile lucratoare de la data decontarii (aceasta este 14 decembrie) prin transfer bancar in contul curent indicat de investitor prin formularul de subscriere. Platile catre conturile bancare ale subscriitorilor se vor face in ordinea alfabetica a subscriitorilor. In caz de incheiere fara succes a ofertei, investitorilor li se va rambursa suma platita drept contravaloare a actiunilor subscrise in maximum zece zile lucratoare de la inchiderea ei tot prin transfer bancar.

Sumele acumulate cu titlu de dobinda vor reveni, dupa cum urmeaza: subscriitorilor-investitorilor, in cazul in care IPO Transgaz nu se incheie cu succes, sau emitentului, in cazul in care oferta se incheie cu succes. De asemenea, in cinci zile lucratoare de la data emiterii de catre CNVM a raspunsului la notificarea privind rezultatele ofertei, Managerul Ofertei va publica un anunt in doua ziare cu acoperire nationala privind factorul de subscriere in cadrul fiecarei transe.

La IPO Transgaz se asteapta sa fie o suprasubscriere cuprinsa intre 6 si 10 ori. In acest ultim caz, daca o persoana a subscris suma minima de 2.000 de lei, ea va primi actiuni doar de 200 de lei (mai sigur, o singura actiune). Daca suprasubscrierea va fi de doar 5 ori, atunci persoana in cauza va primi actiuni de 400 de lei. Mentionam ca, dupa zece zile de la data decontarii, banii care nu se transforma in actiuni se trimit in contul investitorului. Actiunile vor fi listate la BVB cel mai probabil in februarie 2008, dar pentru fiecare actiune investitorul va primi si un drept de alocare, pe care poate sa il vinda la bursa (pe o valoare mai mica) inainte de listarea actiunilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.