Cu o saptamana inainte de alegerile legislative, simpatizantii opozitiei din Rusia s-au ciocnit din nou cu fortele de ordine, care au intervenit pentru a zadarnici o manifestatie ce nu fusese aprobata de autoritatile locale din Sankt Petersburg.

Rusia este din nou acuzata de incalcarea dreptului la libera exprimare, dupa ce fortele de ordine au intervenit asupra simpatizantilor opozitiei, care se pregateau sa ia parte la o manifestatie in Sankt Petersburg. Incidentele au loc cu mai putin de o saptamana inainte de alegerile legislative de la 2 decembrie si s-au soldat cu o serie de arestari. Opozantii regimului autoritar al presedintelui Vladimir Putin reclama faptul ca multi dintre ei au fost brutalizati de politisti, relateaza BBC si Agentia France Presse. Martorii oculari povestesc ca au vazut persoane luate pur si simplu pe sus si azvarlite in furgonete. Alti protestatari au fost batuti cu bastoanele de cauciuc.

Cu o zi inainte, un protest similar, organiziat la Moscova, a fost "abordat" cu severitate de fortele de ordine. Mai multi contestatari ai lui Putin, printre care fostul sahist Garry Kasparov, au fost retinuti. De altfel, Kasparov va petrece 5 zile in arest, au anuntat autoritatile locale.

Citeste si:

Manifestantii din Sankt Petersburg, orasul natal al liderului de la Kremlin, apartin unei grupari de opozitie numita Cealalta Rusie. Ei au reusit sa mobilizele aproximativ 100 de persoane, "inarmate" cu flori albe, drept simbol al caracterului pasnic al protestului lor. La fel ca membrii si simpatizantii altor partide, ei acuza Kremlinul ca a declansat o ofensiva aproape militara contra celor care nu sustin asa-numitul cult al personalitatii lui Putin. "Le respect parerea celor care vor vota pentru partidul lui Putin, dar nu inteleg de ce nu-mi pot exprima si eu punctul de vedere, chiar daca e diferit", a declarat pentru AFP un protestatar.