Cursul de schimb intra intr-o perioada de mari turbulente acum, la finele anului. Sfatul guvernatorului Isarescu este ca romanii sa se imprumute si sa faca depozite in lei, pentru a se feri de riscul valutar. Exista mai multe necunoscute care pot imp
Cursul de schimb intra intr-o perioada de mari turbulente acum, la finele anului. Sfatul guvernatorului Isarescu este ca romanii sa se imprumute si sa faca depozite in lei, pentru a se feri de riscul valutar. Exista mai multe necunoscute care pot impinge cursul in sus si in jos de la o zi la alta. Cine se aventureaza sa cumpere sau sa vanda cantitati mai mari de valuta in perioada urmatoare poate pierde bani buni.


IESIRI DE VALUTÃ…. Plecarea unui fond de investitii poate urca euro, asa cum s-a intamplat la sfarsitul saptamanii trecute, cand se pare ca un fond britanic a plecat din Romania. Pe fondul iesirilor masive de valuta, euro a facut un salt de 2% intr-o singura zi. Unii dealeri din sistemul bancar sunt convinsi ca banca centrala a intervenit pentru a opri o depreciere si mai mare a monedei nationale, desigur, BNR nu poate comenta acest lucru. Insa guvernatorul Mugur Isarescu a spus ca BNR va interveni pe piata valutara, fara aviz sau explicatii, la fel cum s-a intamplat in lunile din vara din acest an. Nu va anunta niciodata aceste interventii, pentru ca ar fi o sursa de coruptie, multi s-ar putea imbogati din vanzarea si cumpararea de valuta la momente oportune. Potrivit estimarilor BNR, in acest moment valoarea capitalurilor speculative plasate in economia romaneasca nu depaseste 3 miliarde de euro, insa este dificil de facut o separatie stricta intre "banii firbinti", plasati pe termen scurt, si investitiile pe termen mai lung. Nu sunt bani multi, insa, in contextul lipsei de adancime a pietelor financiare din Romania, acesti bani pot avea o influenta semnificativa si crea dificultati cand pleaca brusc din tara. "Pietele noastre nu au fost suficient de adanci, si atunci sume care pareau mizilic pentru investitori au avut darul sa creeze relativ mari - sau potential mari - fluctuatii de curs. Aceasta a fost problema noastra si inca mai este in mare masura", a explicat Isarescu.


EXCEDENTUL BUGETAR. Vestea rea este ca se asteapta ca in luna decembrie excedentul bugetar sa fie transferat in consum si piata sa fie inundata de lei. Sa ne amintim ca decembrie este luna cadourilor, a primelor de sarbatori, a schimbarilor de mobilier prin institutiile bugetare, a importurilor de marfuri de sezon etc. Aceasta abundenta aparenta va da si ea un branci monedei nationale. Vestea buna este ca spre sfarsitul lunii decembrie romanii aflati la lucru in strainatate vor trimite euro in Romania, si asta va ajuta leul. Cat de mult, depinde de cati euro vor ajunge in consum. (Daniela Ivan)


InterventieEste de asteptat ca, daca cursul trece de o anumita valoare, Banca Nationala a Romaniei sa intervina pe piata si sa cumpere lei sau sa vanda euro pentru a face foame de lei, si astfel moneda europeana sa mai piarda din avans. Banca centrala are posibilitatea si instrumentele sa intareasca politica monetara, inclusiv sa creasca dobanzile, fara o intalnire a Consiliului de Adminstratie, desi deocamdata situatia actuala nu implica astfel de masuri. "S-a vorbit de intalniri de urgenta ale Consiliului de Administratie al BNR. Nu este uzual intr-o politica de tintire a inflatiei si nici nu consider ca ar fi o urgenta de modificare a politicii monetare. Daca BNR doreste o intarire a politicii monetare, inclusiv a dobanzilor, are instrumentele si posibilitatea sa o faca oricand", a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.