Joi 22 noiembrie 2007, s-a desfasurat la Manastirea Trojan, din Bulgaria, intålnirea oficiala a delegatiilor Patriarhiei Romåne si Patriarhiei Ruse, care au discutat despre canonicitatea jurisdictiilor bisericesti din Basarabia, conduse
Joi 22 noiembrie 2007, s-a desfasurat la Manastirea Trojan, din Bulgaria, intålnirea oficiala a delegatiilor Patriarhiei Romåne si Patriarhiei Ruse, care au discutat despre canonicitatea jurisdictiilor bisericesti din Basarabia, conduse de IPS Nifon, Arhiepiscopul Tårgovistei, si respectiv IPS Onufrie, Mitropolit de Cernauti si Bucovina.

Cum era de asteptat, aceasta intanire, prima dupa opt ani, nu a adus limpezire in problema pusa in discutie si nici in relatiile dintre cele doua Biserici.

Conform comunicatului Patriarhiei Romane, desi dialogul s-a desfasurat intr-o atmosfera de fratietate ortodoxa, totusi, fiecare dintre parti nu a cedat. “Desi pozitiile privind reactivarea eparhiilor sunt diferite, totusi s-a cazut de acord asupra necesitatii aprofundarii tuturor aspectelor ce pot conduce la clarificarea situatiei complexe bisericesti din statul independent Republica Moldova, unde coexista doua traditii bisericesti ortodoxe: cea romaneasca si cea ruseasca”, se arata in comunicatul amintit.

Un mic succes si o mare amånare
Intalnirea din Bulgaria, desi nu a adus rezultat e notabile, reprezinta totusi un mic succes, fie si numai pentru faptul ca s-a convenit asupra necesitatii continuarii dialogului, atat intre cele doua Mitropolii de dincolo de Prut, cat si intre cele doua Patriarhii, Romana si Rusa, ”care trebuie sa ajute Ortodoxia din acest stat independent sa-si dezvolte activitatea sa misionara si pastorala intr-o vreme a secularizarii si a proliferarii sectelor”.

Pe scurt, rezolvarea delicatei probleme a activarii unor episcopii ale Mitropoliei Autonome a Basarabiei, existente pana la anul 1944, suspendate o data cu ocuparea Basarabiei de catre armata sovietica, a fost amanata.

Relatiile cu Moscova, o dorinta constanta
Imbunatatirea relatiilor dintre Bisericile Ortodoxe Romana si Rusa a reprezentat o preocupare constanta din partea Bucurestiului. Astfel, la 30 aprilie 1995, fostul Patriarh Teoctist Arapasu i-a adresat Patriarhului Moscovei si al intregii Rusii, Alexei al II-lea Ridiger, o scrisoare oficiala in care se facea referire la necesitatea dialogului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.