Primarul comunei Giarmata, Gavril Rosian, a devenit cunoscut pe plan national dupa ce s-a improprietarit pe terenul de sub Aeroportul International Timisoara. Manevra, facuta mana in mana cu angajati ai Cartii Funciare, a isterizat autoritatile publice banatene si a blocat o serie de investitii la nivelul pistelor si terminalelor aeriene. La ora actuala, primarul comunei Giarmata, localitate aflata la nici 10 kilometri de Timisoara, a pus bazele unor noi afaceri prospere, sub masca unor activitati sportive. Gavril Rosianu, fost sef de post inainte de 1989, vrea acum ca localitatea pe care o conduce sa aiba parte de "un teren de golf" si "un hipodrom"...


In urma cu aproape trei ani, primarul Gavril Rosian a avut un vis maret. Dupa indelungi cugetari, democratul a ajuns la concluzia ca un singur lucru mai lipseste localitatii pe care o pastoreste: un teren de golf. In rest, Giarmata avea de toate! Asa se face ca fostul militian n-a mai stat mult pe ganduri si s-a asociat, in vederea realizarii acestui proiect indraznet, cu o societate din Timisoara, patronata de doi austrieci. Evident, primarul a intrat in aceasta combinatie cu 100 de hectare de teren, luate din pasunea comunala, fara acceptul consiliului local. Cu de la sine putere, ca doar era edil cu puteri depline, Gavril Rosian a pus mana pe pix si a semnat la 25 ianuarie 2005 un contract de asociere in participatiune cu firma Golfresidenz Prinz Eugen. Documentul a mai fost parafat doar de austrieci. Nici urma de vreo iscalitura a secretarului Primariei Giarmata sau macar a sefului biroului juridic!


IMPÃ…RTEALÃ… ROMANEASCÃ…. Potrivit contractului parafat intre parti, beneficiul urma sa se imparta in felul urmator: 12,5% din profitul brut pentru Primaria Giarmata, 87,5% la firma austriaca, care se obligase sa intre in combinatie cu o suma de 3,8 milioane de euro, pentru realizarea celor 18 gauri din viitorul teren de golf de la Giarmata. In fine, nimic din ceea ce a fost parafat intre Primaria Giarmata si Golfresidenz Prinz Eugen nu s-a mai pus in practica. Mai mult, foarte putina lume a stiut despre aceasta afacere. Nici macar consilierii locali din comuna banateana habar nu au avut! Au aflat mult mai tarziu, cand au inceput sa simta un miros puternic de tun imobiliar. Pe scurt, terenul de golf nu s-a mai facut, dar nici comuna nu si-a primit inapoi pamantul, care avea destinatia de pasune comunala. Cert e ca pretul mediu pentru un metru patrat de pamant in Giarmata este de 10 euro. Deci o afacere de 10 milioane de euro ascunsa in cele 18 gauri ale unui teren de golf. Ca atare, in primavara lui 2007, consilierii locali au luat problema in mana si au convocat o sedinta a consiliului local, obtinand o hotarare de reziliere a contractului de asociere. Cu toate ca au trecut opt luni de la acea decizie, primarul nici acum nu vrea sa auda despre restabilirea pasunii comunale. Prin urmare, consilierii au adoptat o noua tactica si incearca acum sa rezilieze contractul in justitie.


JOCHEU DEMOCRAT. Nazdravaniile primarului Gavril Rosian nu se opresc aici. Dupa episodul cu terenul de golf, democratul a incercat sa transforme un parc din comuna Giarmata in... hipodrom. In luna martie 2006, Gavril Rosian a concesionat societatii Magnet din Timisoara un teren, cu scopul realizarii uni centru de echitatie. Mai exact, este vorba despre Parcul Izvor, in suprafata totala de 6.346 mp. Durata concesiunii a fost stabilita pe 49 de ani, iar redeventa ce urma a fi incasata de Primaria Giarmata este mai mult decat simbolica: 260 de euro/luna. In ciuda faptului ca suma este modica, ca un bun samaritean, Gavril Rosianu a mai aprobat si o perioada de gratie de doi ani, pentru ca SC Magnet SRL sa aiba timpul necesar pentru achitarea debitelor catre bugetul local. Evident, contractul, semnat doar de primarul comunei, are si alte puncte slabe. De  exemplu, contractul de concesiune se poate transforma intr-unul de vanzare-cumparare printr-o simpla solicitare, chiar si fara pastrarea obiectului de activitate. Daca in extravilanul comunei, recte pe pasune, metrul patrat costa 10 euro, in intravilanul comunei Girmata, pretul terenului a ajuns la peste 50 de euro/mp.


ISTERIE GENERALÃ…. La fel ca si in situatia terenului de golf, si de aceasta data, consilierii locali ai comunei Giarmata au aflat tarziu ca vor avea un hipodrom in plin centrul localitatii. Acum o saptamana, Consiliul Local Giarmata a dat o hotarare privind rezilierea contractului de concesiune. Motivul rezilierii este chiar faptul ca nu s-au respectat obligatiile contractuale. Obligatia concesionarului era de a finaliza investitia in doi ani. Chiar daca termenul expira in martie 2008, obiectivele din contract, recte hala de echitatie, teren de echitatie, teren de tenis de camp, tribune, parcari etc., nu sunt nici macar in stadiu de proiect. Lucrarile, care au inceput in urma cu mai putin de doua luni, spun unii consilieri locali, seamana mai degraba cu activitati de parcelare pentru constructia de case, decat a piste de hipodrom. Cert e ca, in urma anularii concesiunii, firma timisoreana a facut un memoriu la consiliul local, sustinut in plen chiar de primarul Gavril Rosian. Flavius Ene, consilierul juridic al primariei, a aratat insa ca nici concesionarul, nici concedentul nu si-au respectat obligatiile. "Atat autoritatea locala, cat si concesionarul sunt in culpa. In contract nu se semnaleaza data la care este obligat sa inceapa lucrarile", a explicat Ene. Pe cealalta parte, Richard Andres, patronul Magnet, da vina pe Primaria Giarmata: "Din vina lor nu am reusit sa definitivez investitia. Nu au eliberat terenul. Am carat acolo peste 200 de camioane de pamant si piatra ca sa nivelez. Nu fac case pe un teren concesionat. E o prostie".