In plin Razboi Rece, un regizor cam trasnit, dar foarte talentat, are curajul sa realizeze o satira feroce la adresa acestuia. Regizorul se numea Stanley Kubrick, iar filmul, 'Dr. Strangelove sau cum am invatat sa nu-mi mai fac griji si sa iubesc bo
In plin Razboi Rece, un regizor cam trasnit, dar foarte talentat, are curajul sa realizeze o satira feroce la adresa acestuia. Regizorul se numea Stanley Kubrick, iar filmul, 'Dr. Strangelove sau cum am invatat sa nu-mi mai fac griji si sa iubesc bomba atomica>>. Filmul poate fi notat, astazi, pe www.gardianul.ro, ca fiind cea mai buna pelicula a tuturor timpurilor.

Anii '60. America traieste cu obsesia unor miselesti atacuri sovietice, menite sa stearga de pe fata Pamantului stralucita civilizatie daruita de SUA omenirii. Politicienii intelepti care vegheaza la salvarea SUA nu fac decat sa accentueze aceasta paranoia colectiva. Acesta este situatia politica mondiala pe care a ales Kubrick sa o ironizeze in filmul sau. Scenariul productiei este absolut delirant. Jack D. Ripper (Sterling Hayden) este un general de aviatie american care a luat-o razna. El lanseaza un atac nuclear impotriva URSS, convins fiind ca sovieticii otravesc constant fluidele corporale ale poporului american cu apa fluorizata. Chestie care explica, dupa parerea lui, multe, inclusiv propria impotenta. Unul din adjunctii sai, capitanul Mandrake (Peter Seller s), isi da seama ca, de data aceasta, sovieticii nu-s vinovati si ca, deci, atacul nu se justifica. Tarasenia ajunge la Pentagon. Un alt general american, Buck Turgidson (George C. Scott), de asemenea bantuit de antipatii sovietice puternice, sustine ca un atac inca si mai mare ar trebui dezlantuit impotriva URSS. Presedintele american (jucat tot de Peter Sellers) nu este de acord, asa ca ia legatura cu ambasadorul sovietic, pe care il informeaza despre atacul iniment, furnizandu-i, in plus, informatii despre cum poate fi doborata escadrila lui Ripper. Ambasadorul sovietic dezvaluie americanilor ca URSS tocmai ce a inaugurat un scut antiracheta extraordinar, care, odata atins, va face ca planeta sa fie complet depopulata in maximum 10 luni. In conditiile acestea, doborarea avioanelor trimise in misiune de Ripper devine o chestiune capitala. Asa ca este chemat un expert international: Dr.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.