CE BEM, CE MÅNCÅM  
Ingredientele din acest pesmet sunt un indiciu ca produsul nu este destinat unei diete, fiind chiar interzis mai multor categorii de consumatori.

Eti Form light este o paine prajita si dietetica. Asa scrie pe eticheta. Tot de acolo aflam ca este "obtinuta din faina de grau, tarate, gluten uscat, drojdie uscata, ulei hidrogenat, sare iodata, extract de malt, emulsificator (soia lecitina E 322), antioxidant (acid sorbic E 200)". Produsul are si eticheta nutritionala, insa nu am avut lupa sa o descifram.


ANALIZÃ…. Profesorul Mencinicopschi ne spune ca produsul este o "specialitate de panificatie a€” pesmet din paine cu tarate feliata a€” cu un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de glucide cu absorbtie rapida semilenta si lenta, cu adaos de gluten si uleiuri hidrogenate". Prin prajire amidonul devine usor asimilabil crescandu-i indicele glicemic, contribuind la cresterea incarcaturii glicemice a produsului si agresiunea acesteia asupra pancreasului endocrin. Grasimile hidrogenate sunt foarte periculoase pentru sanatate. Pesmetul are o densitate energetica extrem de ridicata - 429 kcal/100 g.

Produsul nu poate fi denumit dietetic atat datorita profilului nutritional. Nici eticheta nutritionala nu ne ajuta prea mult pentru ca nu indica factorii specifici unui produs dietetic spre exemplu: continut in fibre alimentare, densitate energetica scazuta, incarcatura glicemica scazuta, grasimi sanatoase etc. Produsul contie o sursa importanta de gluten si sare ascunsa.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor, obezilor, suferinzilor de sindrom metabolic (hipertensivi, cardiovasculari, cancer, neurodegenerative), suferinzilor de boli hepatice si renale. Suferinzii de diabet o vor consuma numai cu avizul medicului curant. Este interzisa suferinzilor de celiachie.