In istoria tarilor socialiste survine din cand in cand un moment in care liderii se casapesc intre ei. Un asemenea moment a survenit si in Romania, la inceputul anilor '50, pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Una dintre victime a fost Lucretiu Pat
In istoria tarilor socialiste survine din cand in cand un moment in care liderii se casapesc intre ei. Un asemenea moment a survenit si in Romania, la inceputul anilor '50, pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Una dintre victime a fost Lucretiu Patrascanu (foto). Trecem peste faptul ca Patrascanu era un comunist convins inca din tinerete. Amintim doar ca modul in care s-au comportat anchetatorii cu el a fost de-a dreptul odios. Faptele sunt cunoscute, asa ca nu o sa insistam. Insa numele anchetatorilor lui Patrascanu - care si-au desfasurat activitatea din toamna lui 1952 pana la proces - mai putin. In randurile de mai jos, o sa vedeti cine au fost acesti tortionati.

Ion Soltutiu, nascut la 2 octombrie 1918. A urmat niste studii sumare la o scoala de ucenici. Era membru de partid din 1937, fiind deci un comunist calit in luptele politice. A fost scos din MAI la 15 octombrie 1957, cu pierderea gradului, pentru abateri grave in munca. In 1966 i s-a redat gradul de colonel in rezerva. A lucrat ca director adjunct la biblioteca univer sitatii din Cluj, avand domiciliul in Cluj, str. Crisan nr. 6.
Ludovic Weiss, nascut la 12 februarie 1912. Licentiat in drept. Membru de partid din 1945, insa banuit ca s-a lipit de comunisti din oportunism. A fost trecut in rezerva pentru vechime la 1 martie 1960. Avea rude apropiate in SUA si Israel, domicilia in Cluj, str. Turzii nr. 30.

Gheorghe Rujan, nascut la 7 iunie 1911. Studii sumare la o scoala de ucenici. Membru de partid din 1944. A aderat tot din oportunism. La 31 decembrie 1961, trecut in rezerva pentru vechime. A lucrat ca inspector la ONT si locuia in Bucuresti, str. Scoala Ciocanu nr. 6.
Mircea Anghel, nascut la 24 ianuarie 1923. Absolvent al unui liceu teoretic. Membru de partid din 1946, aderand la organizatie datorita indemnului unor comunisti pe care ii cunostea. Trecut in rezerva pentru vechime la data de 31 august 1964. Motivul: abateri de la morala. In acea perioada avea o sora in Israel. El a fost si anchetatorul Lenei Constante si a lui Harry Brauner.

Loctiitor in Directia Generala cu patru clase

Victor Vanatoru, nascut la 24 octombrie 1926. Absolvent a sapte clase elementare. Membru de partid din 1945. Trecut in rezerva pentru “vechime”. In fisa sa scrie ca la 29 februarie 1964 a comis unele abateri in serviciu. Lucra la fabrica de produse zaharoase din Bucuresti. Domicilia in Bucuresti, pe Magistrala Nord-Sud, bloc 7, etaj 1, apartament 8.
Teodor Staicu, nascut la 13 octombrie 1919. Absolvent a patru clase elementare. Membru de partid din 1946, aderand la organizatie, probabil, din oportunism. Era loctiitor in Directia Generala a Internelor. Staicu este cel care l-a anchetat si pe Alexandru Stefanescu, coinculpat in procesul lui Lucretiu Patrascanu.
Teodor Micle, nascut la 18 iulie 1923. Absolvent a trei ani de scoala electrotehnica. Membru de partid din 1945, aderat la organizatie asemeni celorlalti din aceeasi categorie. Era sef de birou la serviciul F din MAI. Precizam ca serviciul F se ocupa cu cenzura corespondentei.

Petea Goncearuc, agent sovietic in DIA

Toma Draghici, nascut la 27 martie 1929. Absolvent al unei scoli de ucenici. Membru de partid din 1945. Mai tarziu era ofiter in cadrul Directiei Generale de Informatii din MAI.
Petea Goncearuc (Petre Petrescu), Nascut la 23 decembrie 1911, la Cetatea Alba, oras facand parte atunci din Imperiul Tarist. Era de nationalitate rusa.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.