CHIAR ASA I SE SPUNE: Doamna directoare, cea cu nasul mare. A fost numita directoare fara nici o explicatie, ca si cum, in sine, nasul ei neobisnuit de lung si de osos ar fi fost un argument al competentei. Si tot asa a disparut. Dupa un numar de ani, am reintalnit-o la o ceremonie oficiala, dar n-am salutat-o si nu am intrat in vorba, fiindca avea un nas mic. Puteam sa cred ca si-l operase, dar la fel de bine puteam sa cred ca era alta persoana. Cand mi-a zambit si m-a intrebat ce mai fac, n-am stiut ce sa-i raspund. Ma hipnotiza lipsa nasului. Era normal ca ea sa se poarte ca si cum n-ar fi avut niciodata nasul mare, dar tot atat de normal era ca eu sa nu ma pot preface ca nu observ schimbarea. Probabil c-am stat cam mult cu gura cascata, fiindca mi-a zambit si mi-a zis "Sa va duceti cu totii dracului!" Amintirea unui lucru e uneori mai stanjenitoare ca lucrul propriu-zis.


PRIETENUL DEFUNCTULUI le-a chemat, la parastasul pe care i l-a facut, pe toate cele opt foste iubite ale acestuia. Doamnele nu se cunosteanu intre ele si, dupa ce atmosfera s-a mai detensionat din invelisul ei solemn, au ciocnit paharele cu bautura si n-au manifestat nici un fel de suspiciuni la faptul ca se gaseau opt femei la masa si nici un barbat. Manca-le-ar tata, a zis prietenul mortului, ce bine le sta impreuna!


DESTEPTII acecepta greu prezenta unui prost, dar prostii acepta si mai greu prezenta unui destept. Un prost, intr-o adunare de destepti, e o incompatibilitate, dar un destept, la o intrunire de prosti, e o jignire. La tablouri e intrucatva la fel: un gunoi intre capodopere e si mai gunoi, dar o capodopera intr-o gramada de kitschuri aduce a kitsch.


UN FAPT, la care ma gandesc adesea si nu pot sa-i dau de capat: doamna L., despre care stiam ca are un cancer in faza terminala, i-a sunat intr-o miercuri pe toti cunoscutii, prietenii si artistii, cu care familia ei avusese relatii mai stranse, anuntandu-i ca e posibil sa moara joi. Atat si nimic mai mult. Cand a precizat "Am tinut neaparat sa stiti", am ramas cu telefonul in mana mult timp dupa ce ea l-a inchis. Avea vocea egala, lipsita de emotie, vorbea ca si cum anunta un lucru din care se construiau prieteniile, un secret pentru privilegiati.


DEPUTATUL X nu e foarte prezent in media, dar are o seama de absente extrem de apreciate.


TUDORE, observa un confrate, afla ca m-am prins. Tu scrii povestiri pentru ziar, pe care apoi le publici si in carti. De fapt, e invers, scriu povestiri pentru carti, pe care le public intai la ziar. Povestesc, deci exist!