Politicienii implicati in europarlamentare, dar si presedintele Basescu au incercat ieri, in ultima zi de campanie, sa rupa gura targului cu lovituri de imagine aducatoare de voturi. Rasplata pentru stradania depusa o vor primi duminica,
la urn
Politicienii implicati in europarlamentare, dar si presedintele Basescu au incercat ieri, in ultima zi de campanie, sa rupa gura targului cu lovituri de imagine aducatoare de voturi. Rasplata pentru stradania depusa o vor primi duminica,
la urne, intre orele 7.00-21.00.
Pe ultima suta de metri, presedintele Basescu a anuntat ca nu mai participa la emisiunea anuntata de TVR, motivand ca televiziunea publica a refuzat sa informeze populatia in legatura cu referendumul. Basescu a ales sa-si incheie "Razboiul curateniei" vineri seara, la sediul PD din Modrogan, unde a premiat cu tricouri pe castigatorii concursului derulat in campanie pe blogul personal. In aceeasi zi, profitand de locul lasat liber in Piata Universitatii, Vanghelie (PSD) a facut miting pentru europarlamentare, inconjurat de steaguri rosii si pelerine de aceeasi culoare. Seara, pesedistii au participat la o receptie in onoarea presedintelui PES Poul Nyrup Rasmussen, aflat intr-o scurta vizita in Romania. Vineri a plusat si Gigi Becali, capul listei PNG anuntand, intr-un comunicat de presa, ca da de la el doua milioane de dolari pentru Catedrala Neamului. "Ca urmare, George Becali va fi numit prim-ctitor al Catedralei Neamului, iar numele sau si al membrilor familiei sale va fi pus in piatra de temelie", trambita PNG. In aceeasi zi, partidul lui Theodor Stolojan - curtat insistent in ultima vreme de vedeta porno Alina Plugaru - a anuntat o noua achizitie din topul monden: creatoarea de moda Romanita Iovan. Aflat la Bacau, Dan Voiculescu (PC) a pozat in arhanghelul dreptatii: "Dupa campania electorala voi concentra toate actiunile, politice si personale, pentru a demasca si a corecta abuzurile si nedreptatile la care sunt supusi romanii". Imprastiati prin tara, liberalii si democratii s-au straduit si ei sa ingrase porcul in ajun, fluturand oferte, proiecte, promisiuni.
Premiera pentru romani
Alegerile europarlamentare ce se vor desfasura duminica reprezinta o premiera pentru romani, care au posibilitatea, in urma aderarii la Uniunea Europeana, sa-si desemneze proprii reprezentanti in Parlamentul European. Data desfasurarii acestui scrutin a facut obiectul disputelor intre politicieni, fiind initial stabilita pentru luna mai. Ulterior, pe fondul crizei politice, Guvernul a hotarat ca euroalegerile sa se desfasoare la 25 noiembrie 2007. Eurodeputatii ce vor fi alesi in aceasta zi vor avea un mandat scurt, de un an si jumatate, urmand ca, in 2009, romanii sa isi aleaga din nou reprezentantii in PE, pentru un mandat intreg, in acelasi timp cu toate celelalte state europene. Pentru a putea vota duminica, cetatenii cu drept de vot vor trebui sa prezinte buletinul, cartea de identitate sau pasaportul. Prevederile legale stabilesc ca persoanele omise din listele electorale permanente vor fi trecute, in ziua scrutinului, in listele suplimentare daca se vor prezenta la sectiile de votare de domiciliu si vor dovedi, cu actele de identitate, ca domiciliaza pe raza respectivelor sectii de votare. Pe listele suplimentare vor fi inscrise, de asemenea, persoanele care voteaza in alta localitate decat cea de domiciliu. Pentru a evita confuzia intre euroalegeri si referendum, sectiile de votare pentru consultarea populara vor avea un semn distinctiv: un panou pe care va scrie RVU (referendum vot uninominal).
Telefon gratuit pentru nereguli
Peste o mie de observatori din partea Asociatiei Pro Democratia (APD) vor observa desfasurarea euroalegerilor de duminica atat in tara, cat si in strainatate. In plus, APD a infiintat o linie telefonica ce va fi disponbila in data de 25 noiembrie, intre orele 06:00 si 22:00, la care cetatenii prezenti la vot pot semnala nereguli in sectiile de votare. Numarul (0800 070 100) poate fi accesat gratuit din retelele RomTelecom, Orange si Vodafone. Cei peste o mie de observatori APD vor fi prezenti mai ales in mediul rural in 27 de judete (Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Braila, Buzau, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Neamt, Olt, Satu Mare, Suceava, Timis, Teleorman, Tulcea, Valcea, Vrancea si municipiul Bucuresti). De asemenea, vor fi 11 observatori APD prezenti in sectiile de votare din strainatate (in Viena, Bruxelles, Ottawa, Geneva, Paris, Munchen, Haga, New York)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.