O dubla campanie electorala pentru Parlamentul European si pentru referendum care nu a interesat pe nimeni - aceasta este concluzia aproape unanima a unora dintre cei mai cunoscuti artisti, scriitori, actori, sportivi si muzicieni, contactati de Cotidianul.

Mihaela Radulescu, vedeta Antena 1: „Merg la vot ca la ginecolog. Nu-mi face nici o placere, mi-e sila, ma voi simti jenata si voi mima firescul, dar stiu ca n-am incotro daca mai vreau sa ma bucur de micile placeri ale vietii. Votez niste oameni, nu partidele lor. Nu, la referendum nu voi vota, pentru ca mi se par bani aruncati pe fereastra, din care s-ar fi putut rezolva niste probleme reale ale oamenilor, mai ales cele din sistemul de sanatate."

Andreea Marin, realizator „Surprize, surprize…": „Daca va intereseaza interviuri ample, pe teme profesionale, cu mare placere oricind. Dar la chestii din astea nu ma bagati pe mine, ca nu… Cind e vorba despre lucruri consistente, sunati-ma si cu mare placere va raspund pozitiv intotdeauna, dar nu la chestii din astea."

Alexandru Arsinel, actor: „Am fost intotdeauna la vot. Chiar si cind am fost in strainatate in primavara, in Israel, tot m-am dus sa votez. Nu ma lasa indiferent ce se intimpla in tara asta. Voi merge pe mina unui partid. Am urmarit dezbaterile si nu am vazut nici un candidat care sa vina cu un proiect. In ceea ce priveste referendumul, si proiectul presedintelui, si cel al Guvernului suna tot a uninominal, doar ca cel al presedintelui va fi legitimat de noi prin vot."

Dan Amarie, muzician, Omul cu Sobolani: „Nu ma duc la vot pentru ca nu ma intereseaza. Mi-e jena de tot ceea ce se intimpla in politica. Nici macar biletul de la autobuz nu merita. Campania mi s-a parut extrem de plata si cred ca a fost asa pentru ca lumea nu e interesata de asa ceva, iar miza e mica. Daca pina acum vreo doi ani ma mai interesa, acum in nici un caz."

Ilie Dumitrescu, fotbalist, component al Generatiei de Aur: „Merg cu placere la vot. Nu mi-am format inca o opinie, o alegere. Nu ma pricep la politica, nu are sens sa vorbesc eu despre referendum si alte chestiuni de acest gen."

Filip Florian, scriitor: „Nu m-a agatat deloc aceasta campanie. E prima oara cind nu pot distinge intre ce e bine si ce e rau. In general, ma prindea, eram suporterul unei tabere, dar in acest moment nu stiu. Am fost de fiecare data la vot pina acum. In ceea ce priveste votul uninominal, mi se pare mai logica formula Guvernului. Cu cea a presedintelui riscam sa ne trezim in Parlament cu tot felul de vedete, de cintareti, de fotbalisti retrasi, de oameni de afaceri de succes doar pentru televiziune. Formula Guvernului mai are sanse si pentru politicieni de cariera."

Ion Manolescu, scriitor si critic literar: „Nu merg duminica la vot. Problema votului in momentul de fata nu ma intereseaza."

Ilie Nastase, tenisman, fost cistigator al turneului de la Roland Garros: „Campania nu m-a interesat mai mult decit ceea ce am citit in ziare, am vazut la televizor. Noi cu familia de obicei mergem la vot. In ceea ce priveste uninominalul, cred ca tot partidele vor numi oamenii care vor candida, chiar si in cazul votului uninominal, asa ca nu inteleg de ce se tem unii. Sincer insa, nu m-a interesat subiectul."

Cristi Puiu, regizor: „In acest moment nu sint in tara, dar voi incerca sa ajung la vot la Berna. M-am hotarit cu ce partid votez. La referendum sustin varianta mea, dar cred ca votul este o chestiune personala, asa ca nu pot sa spun mai multe."

Horia-Roman Patapievici, presedinte Institutul Cultural Roman: „Categoric. Ca la toate alegerile ma duc sa votez. Eu am sustinut intotdeauna partidele istorice. Nu mai exista partide istorice, s-a terminat cu ele, asa ca ma reorientez. Da, voi vota si pentru referendum. Votul uninominal propus de presedinte elimina strecurarea pausala pe lista nevotata direct a unor parlamentari. Eu sint pentru aceasta varianta. Nu mai vreau sa se strecoare in Parlament oameni pusi pe umbrela listelor."

Leonard Doroftei, campion mondial la box: „In mare parte, aceasta campanie a fost o cearta intre presedinte si premier. In rest, nu am incercat sa intru in detalii, pentru ca politica inseamna sa-ti folosesti mai mult capul, iar eu imi folosesc mai mult inima. As putea merge cu cei care promoveaza tinerii si ma gindesc aici la Cozmin Gusa."

Adrian Ilie, fost fotbalist, manager general Steaua: „Nu merg la vot. Nu sint in tara. Nu vreau sa vorbesc despre politica."

Luminita Hutupan, vicecampioana europeana la handbal: „Politica, nu! Nu ma pricep si nu vreau sa vorbesc despre asta. Daca ajung duminica, merg la vot cu sotul, cu socrii, ca toata lumea, nu?"

Cornel Dinu, manager general Dinamo: „Am sa ma duc sa votez, dar nu m-a interesat campania electorala mai deloc. Nu m-a interesat pentru ca nici cei care vorbesc despre valori europene nu prea stiu ce inseamna acestea. In ceea ce priveste votul uninominal, nu stiu ce promoveaza Basescu, nu stiu ce promoveaza Guvernul, dar stiu ca politicienii trebuie alesi uninominal, in functie de valoare, de experienta, nu de o lista."

Ombladon, muzician, Parazitii: „Nu merg la vot. Nu am fost niciodata!"

CITESTE MAI MULT DESPRE VOTUL DE DUMINICA:

Romanii aleg duminica intre uninominalul lui Basescu si cel al lui Tariceanu Toti parlamentarii alesi ca primarii sau jumatate dintre parlamentari alesi in mod direct. Vot legal la doua miini Peste 18 milioane de romani ar trebui sa voteze duminica de doua ori: o data pentru Parlamentul European si o data pentru referendumul privitor la votul uninominal. Peste Ocean, starurile se implica activ in viata politica. Detalii pe www.cotidianul.ro/select