Nu intrebati o femeie daca o haina poate schimba viata! Va raspunde afirmativ
daca e o femeie care nu minte.
De exemplu, rochia alb imaculat a lui Marilyn Monroe care se umfla suflata de vant, si vanduta la licitatie pentru o cifra ametit
Nu intrebati o femeie daca o haina poate schimba viata! Va raspunde afirmativ
daca e o femeie care nu minte.
De exemplu, rochia alb imaculat a lui Marilyn Monroe care se umfla suflata de vant, si vanduta la licitatie pentru o cifra ametitoare, sau rochia de culoarea pacatului pe care Gilda (film in care joaca actrita Rita Hayworth in rol de femeie fatala) a purtat-o in timp ce isi scotea o manusa in acel striptease "non-striptease" cel mai sexy din cinematografia mondiala, sau smokingul lui Marlene Dietrich in deplina armonie cu tigara atarnand in coltul gurii rujate cu rosu de foc in "Ingerul albastru". Ceea ce nu este de domeniul public insa e faptul ca exista si tinute masculine care au socat lumea, la fel ca si cele feminine. De acest lucru se ocupa ziarul britanic The Independent, citat de La Stampa, in virtutea unei expozitii care va avea loc in martie 2008 la Targul Asociatiei britanice a comerciantilor de antichitati, la Londra. Printre piesele-forte se afla copia costumului din jerse de lana imbracat de premierul Winston Churchill pe toata perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial, realizat de cele doua intreprinderi care au creat originalul. Era in anul 1940, iar fotografia lui Churchill, cu havana in gura si imbracat intr-un costum de jerse impecabil, urma sa faca inconjurul lumii.
Rita Hayworth Cateva piese confereau si mai mult sarm frumoasei fotografii: melonul pe cap, papionul cu picatele si mitraliera inconfundabila Thompson la brat. Imbracat in acest fel deosebit de ingrijit, Winston Churchill vroia sa le arate nazistilor ca stilul britanic al clasei de mijloc avea intotdeauna castig de cauza asupra tuturor. O alta vestimentatie "vorbitoare", emblema a unei epoci si simbol al revoltei este lunga haina a lui Mao Zedong care a devenit ulterior cea a liderilor comunisti: guler-tunica rigid, nasturi inchisi pana sus, doua perechi de buzunare simetrice laterale. Inainte de revolutie era uniforma functionarilor civili, prin urmare aleasa de conducatorii noului partid. In China a fost imbracata pana in anii '90 si este inca o tinuta de actualitate in Coreea de Nord. Sarind de la o "icoana sacra" la una profana, iata frumoasa tinuta a lui Richard Gere care, in filmul "American Gigolo", a oferit imaginea narcisismului de tip anii '80. El intinde pe pat o selectie de costume Armani iar apoi asorteaza haina, camasa si cravata.
O uniforma folosita pentru a determina un stil, pentru a construi tinuta unui personaj a fost costumul alb al lui Tom Wolfe, parintele "new journalism-ului", adoptat in 1962, imediat dupa sosirea sa in miticul New York. Dar ce se poate spune despre uniformele Beatles-ilor? In anii '60, stilul haina fara guler inchisa la culoare, camasa alba si cravata lunga si subtire a ajuns atat de popular incat i-a determinat pe fanii inflacarati ai formatiei sa comande mii de copii identice cu originalele care au facut inconjurul lumii alaturi de posesorii lor: haine anti-smuls si anti-delir, bune atat pentru Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. cat si pe stadion.
Mao Zedong Toate acestea entuziasmau Batrana Europa, deoarece de cealalta parte a Oceanului facea furori stilul impecabil si usor rigid al lui Cary Grant din filmul "North by Northwest". Dificil de imitat, dar emblema a unuia din personajele cele mai importante ale cinematografiei din toate timpurile, este vestimentatia lui Charlie Chaplin: haina stramta, pantalonii largi, palariuta si pantofii enormi care au influentat o anumita moda new-yorkeza snob din anii '80 (vezi Diane Keaton). Si astazi blazerul Shrunken este unul din simbolurile-cheie ale noii colectii pentru femei. Vestimentatia lui Chaplin s-a vandut la licitatie pentru suma de 3200 de lire sterline, in 2006. A incheia cu o femeie este obligatoriu: smokingul pe care Marlene Dietrich il purta cu o eleganta desavarsita si care si astazi este un cult reprodus in colectiile Armani. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.