Studentii vor ca universitatile sa colaboreze mai mult cu mediul privat, pentru ca studiile lor sa fie adaptate la piata fortei de munca.

"Am inceput campania «Academic vs Privat» pentru a realiza o omunicare mai buna intre facultati si companii, pentru a stabili obiective comune in domeniul educatiei", explica Daniel Spoiala, coordonatorul proiectului realizat de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania. Tinerii doresc sa fie reformata in primul rind programa scolara, "care sa fie adaptata la realitate si sa fie rezultatul confruntarilor cu beneficiarii educatiei".

O alta problema a studentilor este practica. "Foarte multi colegi se duc si iau o adeverinta si cam asta a fost practica lor. Facultatile ar trebui sa oblige studentii sa faca o practica continua, nu doar la sfirsitul anului universitar", spune Daniel Spoiala. Reprezentantul mediului privat acuza faptul ca nu exista o legislatie care sa le permita firmelor sa angajeze studentii in cadrul unui program de practica. "Codul muncii nu-mi permite. Nu sint definite titulaturile, de exemplu de stagiar, care practic este angajatul meu, dar eu nu pot sa-i fac nimic daca are un accident de munca sau daca imi da foc la fabrica. Sintem in plina criza de forta de munca si in pragul unei crize economice. Plus ca eu nu am nevoie de specialisti doar in teorie", spune Adrian Izvoreanu, directorul executiv al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania.

In schimb, sefii universitatilor spun ca ei au incercat sa realizeze programe de practica, insa "sarcina organizatorica este mult prea dificila". "Acum citiva ani am semnat 60 de acorduri bilaterale cu firmele, dar administrarea programelor ne blocheaza angajatii. De aceea plasarea se face acum doar cu sprijinul studentilor", spune Ioan Panzaru, rectorul Universitatii din Bucuresti, care crede ca, la colaborarea dintre universitati si companii, tinerii sint si cei care "vor rupe rezistenta venita din partea celor mai in virsta, dar si a mediului privat".