Situatia salilor de cinema autohtone se schimba cu o viteza fara precedent: 70 vor fi transferate de la RADEF la autoritatile locale, iar constantenii si clujenii vor avea in curind multiplexuri nou-noute.

Cum ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, vrea sa reabiliteze „structura obosita" a retelei de cinematografe, Regia Autonoma a Distributiei si Exploatarii Filmelor „Romania Film" (RADEF) va fi transformata in societate comerciala. Dintre cele 282 de sali si gradini aflate actualmente in custodia sa (dintre care sint inchiriate circa 100), cel putin 70 vor fi transferate in responsabilitatea autoritatilor locale, potrivit NewsIn. Cinematografele care vor avea aceasta soarta isi vor pastra destinatia timp de zece ani, pe baza unei ordonante de urgenta ce va fi discutata saptamina viitoare in Guvern. „Sa bagam noi bani din taxe si impozite in loc sa reparam strazi?", s-a intrebat retoric primarul Constantei, Radu Mazare, comentind preluarea sugerata de Iorgulescu. „Cinematografia este o activitate care se desfasoara privat, atit filmele care sint produse privat, cit si distribuirea lor, ce treaba poate sa aiba statul?", a mai declarat Mazare pentru NewsIn, adaugind ca este invitat luna viitoare sa inaugureze o retea privata de cinematografe. „In decembrie vom inaugura o retea privata si nu vad de ce trebuie bagati bani publici. „Ce facem, sustinem cinematografia americana din banii constantenilor, reabilitam ca sa dea filme cu Stallone?", s-a revoltat primarul. Insa constantenii au motive de optimism: reteaua promisa de Mazare este de fapt Tomis Mall Cityplex. Acesta va fi inaugurat pe 7 decembrie. Are patru sali ultramodernizate si o capacitate de 682 de locuri, plus sunet Dolby Digital si scaune ergonomice. In decembrie, la Tomis Mall Cityplex vor rula superproductii precum „Beowulf", „The Golden Compass" si „The Dark is Rising", dar si cistigatorul Palme d’Or, „4, 3, 2".

Clujenii o duc si mai bine. In viitorul apropiat, ei vor beneficia de doua multiplexuri. Reteaua de cinematografe Odeon, lider de piata in Grecia, va deschide multiplexul din cadrul Polus Center Cluj. Acesta va avea 8 sali si o capacitate totala de 1.640 de locuri, investitia in acest proiect depasind 20 de milioane de euro. Si reteaua Cinema City, cel mai mare operator de profil din Europa Centrala si de Est, dar si din Israel, vine la Cluj, furnizind un alt multiplex, care va functiona la Iulius Mall si va fi accesibil publicului in martie. De data aceasta e vorba de 10 sali de cinema, care totalizeaza 1.750 de locuri. Primul multiplex Cinema City a fost inaugurat la Iasi pe 16 noiembrie, cel de-al doilea urmind sa isi deschida portile pe 30 noiembrie, la Timisoara.

Si alti primari vor sali, desi nu le e foarte clar ce vor face cu ele. Primarul municipiului Alba-Iulia, Mircea Hava, a declarat joi ca municipalitatea va face demersurile pentru preluarea cinematografului Dacia din localitate. „Nu stim ce o sa facem acolo. Putem sa continuam cu cinema, poate vom face altceva, cu un partener privat. Ideea este ca cinematograful va fi reabilitat si redat, intr-o forma sau alta, publicului larg", a adaugat Hava.

Primaria Galati are o agenda mai limpede: intentioneaza sa preia din administrarea RADEF singura gradina de vara din oras si sa o transforme in sala de spectacole, proiect ce ar costa 500.000 de euro. „Decit sa fie construita o cladire acolo, mai bine o readucem la destinatia initiala, si anume un spatiu cultural estival", a spus Mircea Cristea, viceprimarul municipiului Galati, precizind ca „avem posibilitatea financiara sa facem asta. Un arhitect va remodela zona, astfel incit sa ajunga la o capacitate de 500 de locuri". La Pitesti, primarul Tudor Pendiuc sustine ca a solicitat in 2006 cinematograful Bucuresti in administrare, pentru a-l transforma in sediu al Filarmonicii Pitesti, si ca este dispus sa preia si Cinema Modern, unde poate organiza activitati culturale. La Tulcea, cinematografele Tineretului si Dacia (gradina de vara) ar putea fi preluate de primaria municipiului, care intentioneaza sa le transforme in centre culturale sau sa le pastreze destinatia. Preferinta primarului Constantin Hogea se indreapta insa mai degraba inspre prima optiune: „Speram ca legea ne va permite sa putem da celor doua locatii, cinematograful Tineretului si Gradina de vara Dacia, alte destinatii decit acelea de prezentare a productiilor cinematografice, pentru ca s-a constatat ca apetitul romanilor, si al tulcenilor in mod special, este din ce in ce mai scazut pentru astfel de evenimente", sustine edilul.

Videanu vrea teatru in loc de cinema Dincolo de multiplexurile Capitalei, in Bucuresti, majoritatea cinematografelor vor ramine la RADEF, iar doua vor fi transferate la Primaria Generala. Potrivit declaratiilor primarului Adriean Videanu, citate de NewsIn, el ar vrea sa transforme unele cinematografe in sali de teatru, pentru ca „teatrele din Bucuresti duc o lipsa acuta de spatiu", iar restul vor fi utilizate pentru alte institutii de cultura.